Ønsker du å få med deg barna på fisketur? Fluefiske kan læres av både store og små. Hvis du lærer barna å fiske vil du ha en fluefiske kompis livet ut, men det er viktig å gå riktig frem og gjøre læringsprosessen underholdene. Fluefiske kan gi de minste en mestringsfølelse og mange synes det er gøy å se hvor middagen kommer fra.

Nå er det mange barn som bruker for mye tid innendørs foran TV-, data- og mobilskjermen. Lærer du barna å fiske kan du få dem ut i frisk luft, samtidig som du lærer dem å sette pris på naturen rundt seg. Dette er en sunn aktivitet som kan være med på å øke barnas selvtillit og gi dem nye ferdigheter som varer hele livet.

Vi skal se nærmere på hvordan du lærer barna å fiske, hvilket utstyr som egner seg og når det er rett å starte treningen. Alle barn er ulike og derfor er det viktig at du lar dem lære seg sporten i sitt eget tempo.

Sørg for å finne en fiskeplass som er kjent for å gi mye napp, dette vil være med på å øke mestringsfølelsen. Det er ingen hemmelighet at barn lærer fortere enn voksne, så du skal ikke se bort i fra at det kun tar noen få dager før barnet har teknikken på plass.

Hvor gammel må barna være for å fiske?

Det er opptil deg når du starter å lære barna å fiske. Det er klart at de aller minste ikke vil lære seg teknikker like fort, men det kan være lurt å få barna interessert i fiske så tidlig som mulig. For mange barn kan dette bli en form for lek og fluefiske er en gøy aktivitet for både små og store.

Mange velger å ta med barna med på fisketur fra 3-4 års alderen. Da krever de naturlig nok mye hjelp, men barn lærer fort og når mestringsfølelsen øker, fortsetter også interessen å øke. Det aller viktigste er å få barna interessert i fluefiske, og gjerne ikke lage for mange regler og virke masete. Da mister de fort gleden av fiske.

Dersom du har anledning til det, er det ingenting i veien med å ta de minste med seg på en fluefisketur. Barn ønsker å gjøre det voksne gjør, og når de får se deg med stangen vil det nok ikke ta lang tid før de ønsker å prøve selv. Det finnes ingen fasitsvar på hvor gammelt et barn må være for å lære seg fluefiske.

Det aller viktigste er å gjøre dem engasjert i sporten så tidlig som mulig, og husk at alle barn lærer i ulikt tempo. Sørg også for at det blir en gøy opplevelse og et godt minne. For mange strenge regler, dårlige tilbakemeldinger, lite napp og mye mas, er oppskriften på å få et barn til å miste lysten.

Fluestang for barn

Fluefiskeutstyr til barn kan være vanskelig. Helst skal det ikke være alt for dyrt, men samtidig må det være enkelt å håndtere. En lett stang og et lett snøre er et trygt alternativ. Klarer ikke barnet å håndtere stangen, vil du se at de fort mister motivasjonen. Det finnes mange gode fluefiskesett på markedet for barn, men les gjerne anmeldelser før du går for det billigste alternativet.

Det er greit å ikke betale alt for mye for den første fluestangen. Uhell kan fort skje og det er ikke uvanlig at stangen havner på vannet de første gangen. Hvis de voksne er veldig redd for utstyret vil også barna bli dette, og da blir opplevelsen uhyggelig for alle involverte.

Det kan være lurt å la barna bruke litt tid på å gjøre seg kjent med utstyret. «Tørrkast» på land er en fin måte å finjustere teknikken og kastene. En tohåndsstang vil naturligvis være veldig vanskelig for barna å håndtere, og du vil som regel finne at barne-settene kommer med en hendig enhåndsstang.

Fluekasteteknikk for barn

For at barna skal lære seg teknikken, er du nødt å vise dem samtidig som at de må få prøve seg selv. Hvis barna er små, er det viktig å ikke være alt for fokusert på presise og riktige teknikker. Dersom barnet har lett utstyr, vil det være enklere for dem å få teknikken på plass. Sørg for at håndtaket er slankt og at stangen har en lav vekt.

Håndleddene til barn er ganske svake, og de kan fort bli anspent og slites ut dersom stangen er for tung. Derfor er det viktig at fluestangen er lett slik at kasteteknikken kommer på plass. Fluefiske kan være en gøy måte å få barna opp og ut i naturen.

Dette er ferdigheter de kan ta med seg resten av livet og det vil gi dem både selvtillit og mestringsfølelse. Finn godt og lett utstyr som ikke koster for mye og la barna få oppleve gleden med fluefiske sammen med deg.