Fluefiske er en form for sportsfiske som blir mer og mer populær. Her kan du fiske både i elver, innsjøer, langs kysten og i bekker. Fluefiske er på mange måter en kunst og det tar tid å lære seg de rette teknikkene. Utstyret vil også være en viktig del av læringsprosessen, og det lønner seg å sette seg godt inn i emnet før du går til innkjøp av fluestang og snelle.

Som nybegynner er det enkelte teknikker og utstyr som egner seg best. Derfor er det smart å få profesjonell hjelp og veiledning, slik at læringskurven blir komfortabel. Med riktig opplæring behøver ikke fluefiske å være vanskelig, men det er viktig å sette av god tid og være tålmodig i prosessen.

Finn rett utstyr

Først og fremst er det viktig å ha godt og ikke minst riktig utstyr. Du bruker ikke det samme utstyret når du skal fluefiske etter laks, som når du skal fluefiske etter ørret. Utstyret du trenger vil også avhenge av hvor du skal fiske – bekk, elv, innsjø, kyst eller kanskje et annet sted? For å finne det utstyret som passer deg best, er det lurt å snakke med profesjonelle får du går til innkjøp.

Du kan finne masse nyttig informasjon på nett dersom du søker etter fluefiskeutstyr for et spesifikt formål. Uansett hvordan du skal fluefiske, trenger du en fluestang, fluesnøre, fluesnelle og fluer. Du vil oppdage at utstyret er delt inn i forskjellige kategorier og klasser. Alt av utstyr vil ha en nummerverdi, som baserer seg på AFTM-skalaen. Dette gjør det enkelt å finne det utstyret som passer best sammen.

Det første du bør kjøpe er en fluestang. Det er AFTM-klassen på stangen som avgjør hvilken klasse resten av utstyret ditt bør være i. Skal du drive med lett innlandsfiske, vil en stang i 1-3 klassen med en lengde på 8 til 9,5 fot være et godt alternativ. Alt opptil 4 regnes som ultralett-fiske, og 5 er det som kalles for normalt eller vanlig innlandsfiske. Du kan bruke en stang mellom 4-6 AFTM-klasse med en lengde på 8 til 10 fort for vanlig og normal fiske.

Skal du jakte på kraftigere fisk innlands, som for eksempel smålaksfiske eller sjøørret, vil en klasse mellom 6-8 og lenge på 8-10 fot være et godt valg. Sjøørret og laksefiske krever et kraftigere utstyrt og du kan godt bruke stenger mellom 9-12 AFTM med en lengde på 9-16 fot. Her er det viktig at snellen har et godt bremsesystem slik at den kan slite ut fisken.

Hvordan lære å fluefiske?

Det aller beste alternativet er å bli med på et fluefiskekurs. Lengden på kursene varierer, men her vil du få mest utbytte. Et fluefiskekurs anbefales til alle som ønsker å lære seg fluefiske, og selv erfarne fiskere kan ha nytte av profesjonell oppfriskning i ny og ne. På et kurs vil du lære deg forskjellige teknikker og få en mengde nyttige tips og råd.

Fordelene med å gå på et fluefiskekurs er mange. Du vil kunne få tilbakemeldinger på kasteteknikkene dine og få gode råd om hvilket utstyr som passer deg best. Her kan du også få teste forskjellige typer utstyr, slik at du finner ut hvilke du jobber best med. Går du på et lokalt kurs vil du også få nyttig kunnskap om de beste fiskeplassene.

Fluefiske er en kunst og du lærer mye av trenge på egenhånd. Hvordan velge riktig flue og hvilken teknikk som passer deg best, er ferdigheter som vil komme av erfaring. Men på et kurs vil du få vite alt du trenger, og mange finner stor glede i mestringsfølelsen som kommer av oppfølgning og veiledning.

Hvis du prøver deg på fluefiske alene uten erfaring, skal du ikke se bort ifra at motivasjonen fort forsvinner. Fluefiske behøver ikke å ha en så bratt læringskurve som mange ser for seg, men det er viktig med riktig opplæring og godt utstyr. Noen teknikker egner seg best for nybegynnere, og det er gjerne våtfluefiske som er en favoritt for mange.

Fluefiske teknikker for nybegynnere

Det finnes mange forskjellige teknikker for fluefiske, men det er i hovedsak tre typer som blir mest brukt. Et overhodet kast er et populært valg og dette går ut på at du kaster snøret over hodet. Et roll kast er også et godt brukt alternativ. Her vil snøret ligge på vannet før du ruller snøret ut på nytt. Dette er et effektivt kast, men kan lage noe lyd. Erfarne elvefiskere kan også bruke Speykast, men for nybegynnere er det som regel et overhodet kast som er det mest vanlige.

Det er viktig å ikke bruke håndleddet når du kaster. Dette er en vanlig nybegynnerfeil og kan fort gjøre skade. I staden for skal du prøve å holde armene tett inntil kroppen når du kaster. Deretter skyver du armen frem og tilbake med en rask og kontrollert bevegelse. Du behøver ikke å ta i like hard som om du skulle brukt haspel.

Teknikkene kan virke noe vanskelig i begynnelsen, men det vil ikke ta lang tid før du får kontroll på bevegelsene. Her lønner det seg å gå på kurs, slik at du kan få tilbakemeldinger på hvordan du beveger deg. Øvelsen gjør mester, men det er viktig at du øver på de rette teknikkene for å få en god fiskeopplevelse.

Må jeg gå på kurs for å lære fluefiske?

Du trenger ikke å gå på kurs om du ikke ønsker, men fordelene er mange. Alternative metoder kan være å lese nyttige bøker, se på læringsvideoer, lese blogger og høre på podcast. Men fluefiske er en sport du lærer best når du faktisk gjør bevegelsene. Det er mye lettere å bli vist en teknikk, enn å lese om den på nett.

Har du venner eller bekjente som driver med fluefiske? Da er sjansene store for at de ønsker å lære deg opp samtidig som de får en ny fiskekompis. Fluefiske er ikke så vanskelig som mange tror, men det krever tålmodighet og øving. Det viktigste er å ha rett utstyr som er enkelt å håndtere, samtidig som du får god veiledning og riktig teknikk. Setter du av litt ekstra tid i starten, vil du mestre grenen fortere enn du aner.