Red Tag er en forholdsvis enkel våtflue primært for bruk i ferskvann. Den brune og svarte fluen med rød hale er en veldig effektiv harrflue, men kan også godt brukes på røye og ørret.

For å gjøre jobben med å binde fluer enklere, trenger du godt verktøy. Grunnleggende utstyr er en bindestikke, trådholder, en liten saks som helst bør være både skarp og tynn, og en hackleklemme. I tillegg trenger du lakk og en lakkenål.

Du trenger ikke det dyreste utstyret

Det aller beste er en trådholder med en keramisk trådfører. Dette for at tråden ikke skal flises opp like fort som den gjør når du bruker en trådholder uten keramisk trådfører. Det vil også være en stor fordel om du har to forskjellige sakser. En liten og tynn til naturmaterialer og små fluer, og en litt større en til grove materialer og tinsel.

Du trenger egentlig ikke en hackleklemme, men det kan likevel være greit i begynnelsen, da særlig hvis du ikke har lang erfaring med å binde fluer. Små hacklefjær kan nemlig være vriene å holde.

Det er ikke nødvendig å kjøpe den aller dyreste bindestikken, men det lønner seg heller ikke å gå for den billigste. det viktigste er at du velger en bindestikke med 360 graders rotasjon. På den måten blir det mye enklere å komme til på baksiden av fluen. Dessuten vil det gjøre arbeidsflyten mye bedre.

Den perfekte Red Tag

For å binde den perfekte Red Tag-fluen trenger du en våtfluekrok i størrelse 10-14. Tråden skal være svart, og halen skal være av rødt garn. Bruk da helst ullgarn. Du trenger også to fibre påfuglherl til kroppen og brunt hanehackle. En Red Tag har svart hode.

Red Tag steg for steg

Det første du gjør, er å feste kroken godt i bindestikken. Pass på at kjeften på bindestikken ikke dekker krokspissen, da det tynne stålet i kroken kan bli skadet. Dessuten bør du være nøye med at skaftet på kroken ligger helt vannrett. Det blir da mye enklere å jobbe.

Tråden holder du i venstre hånd, hvis du ikke er venstrehendt da. For venstrehendte kan det være lurt å tenke motsatt. Den andre hånden bruker du til å føre trådholderen rundt krokskaftet. Husk at du skal surre tråden slik at den krysser det punktet hvor tråden fra venstre hånden din er. Tråden skal med andre ord surres over seg selv. Da fester den seg nemlig bedre.

Halen

Halen er det første du legger på av materiale. Som nevnt bør du helst bruke rødt ullgarn, men du kan for eksempel også bruke antrongarn. Holder du garnet mellom pekefingeren og tommelfingeren unngår du at garnet vrir seg rundt skaftet. For å feste garnet, bør du legge  tråden opp mellom fingrene, holde den fast og deretter trekke den ned på den andre siden.

Fest halen slik at den begynner omtrent rett over mothaken på kroken. Så binder du inn to påfuglherl ved festepunktet og surrer tråden fram mot krokøyet. Husk å la det være igjen litt plass til hackle og hode. Fest herlene og og klipp dem av.

Ferdiggjøring

Deretter fester du et hanehackle i passelig størrelse. Sørg for at utsiden av hacklefjæra peker utover, slik at hacklet vil legge seg bakover. Ta så tak i hacklet med hackleklemmen og legg tre til fire turn med hacklefjæra rundt krokskaftet.

Så fester du hacklet og klipper bort den fjæra som blir til overs. Bruk den svarte bindetråden til å forme et hode, før du avslutter jobben med noen dråper lakk. Gratulerer, du har nå bundet den perfekte Red Tag-fluen.