I denne artikkelen finner du fisketips som forhåpentligvis vil hjelpe deg med ditt sportsfiske. Du finner fisketips både for fiske i salt og ferskvann. Nå er heldigvis ikke sportsfiske noen eksakt vitenskap og det finnes utallige metoder som gjør det mulig å fange fisk. Dette er fisketips som er laget på bakgrunn av egne erfaringer og de fleste er generelt anerkjente som vanlige fiskemetoder. Vær imidlertid ikke redd for å forsøke dine egne ideer og metoder. Fisketips fra andre er vel og bra, men ingenting slår følelsen av å fange storfisken på en ny og egenutviklet metode. Husk at sportsfiske først og fremst skal være gøy. Velg derfor metoder og følg fisketips som du vil trives med.

Fisketips

 • Tålmodighet er muligens et kjedelig fisketips, men det er nå engang slik at mange former for sportsfiske krever nettopp dette. Bruk den nødvendige tiden slik at du får fisket gjennom en fiskeplass skikkelig. Ikke gi opp men gå over på fiskeplassen en gang til med en annen fiskeredskap.
 • Variasjon er et fisketips som svært mange bør følge bedre. Det er lett å gro fast i gamle vaner og benytte det samme fiskeutstyret gang etter gang. Varier sluker, spinnere, fluer, pilker og annet fiskeutstyr. Forsøk forskjellige farger, former og varianter. Ikke vær redd for å forsøke nye metoder.
 • Velg riktig fiskeutstyr. Det skal la deg kunne presentere redskapen for fisken, samt hjelpe deg å få den trygt på land.

Fisketips Saltvann

 • På sommeren vil ofte torsken oppsøke kjøligere vann. Forsøk gjerne fiskeplasser utenskjærs eller på dypere vann i fjordene. Dette er et fisketips som har gitt mange gode fangster midt på sommeren.
 • Mange arter jakter mindre byttefisk og dermed åpnes det muligheter for gode fangster. I og under stimer med småsei, sild og lignende vil du ofte finne stor fisk og blant annet er stor torsk en hyppig gjest i slike stimer.
 • Forsøk litt agn på enden av pilken eller sluken. Reke og makrell er ypperlige agn som kan snu fiskelykken. Dette er et fisketips som både kan benyttes ved fiske fra båt og fra land.
 • Sjøørret kan fiskes fra land året rundt og den er enklere å ta enn det mange tror. Litt tålmodighet kreves, men ofte vil man også få andre arter på kroken. Se gjerne etter sjøørret som hopper. Det viser ikke bare hvor fisken står, men er også et flott syn. Et godt fisketips er sjøørretfiske på vinteren, noe som etter vår mening er et undervurdert fiske.
 • Ikke vær redd for å miste en sluk eller to. Spesielt ved fiske etter torsk og andre bunnfisker må man regne med å miste litt fiskeutstyr fordi man setter seg fast i sjøbunnen. Det er helt naturlig og dersom man aldri har kontakt med bunnen under slikt sportsfiske, betyr det at man fisker for høyt i vannet.
 • Dersom du er uerfaren, har med mindre barn på fisketur, eller ikke er lokalkjent, vil dette være et godt fisketips. La båten drive med vind og strøm på 30 til 80 meters dyp. Fisk med en pilk og oppheng og slipp utstyret til bunnen. Pilk der et par minutter før du sveiver inn med noen innlagte pilkebevegelser. På den måten får du effektivt fisket etter bunnfisk som torsk og lange, samt sei, makrell og andre arter som ofte beveger seg høyere i vannet.
 • Det er alltid gode muligheter til å få fisk i sjøen. Vårt viktigste fisketips må bli at du skal fiske når du ønsker det. Uansett forhold vil du kunne få fine fangster og spennende fiskeopplevelser. En fisketur er aldri bortkastet tid.

Fisketips Ferskvann

 • Et viktig fisketips er her å tilpasse fiske til forholdene. Sportsfiske i en klar og liten elv krever andre metoder enn sportsfiske i en flomstor elv. Det viktigste er å velge fiskemetode og fiskeutstyr som gjør det mulig å presentere agn, sluk, flue og lignende for fisken.
 • Ørretfiske i et lite fjellvann kan by på lyse og klare forhold. Et godt fisketips er da å være svært forsiktig. Ikke la fisken merke din tilstedeværelse. Bruk så lett utstyr som mulig og fisk områdene mot land først. Flue eller en liten spinner kan være effektive fiskeredskap under slike forhold, men også her er variasjon et viktig fisketips.
 • Gjør deg best mulig kjent med lokale forhold. Både i elv og fjellvann er kunnskap om fiskeplassen et godt fisketips. Er det spesielle strømkanter eller steiner hvor fisken står? Hvordan ser bunnen ut?
 • Ved laksefiske er vannføringen svært viktig. En liten økning i vannføringen kan være nok til at ny fisk går opp elva, samtidig som andre fisker beveger seg videre. Under slike forhold er det gode muligheter til laks. Et viktig fisketips er det å tilpasse metoder og utstyr til vannstanden. Etter hvert som elva stiger eller synker kan det være nye fiskeplasser som egner seg bedre.
 • Se etter tegn på liv. Å kaste etter fisk som viser seg er et godt fisketips både i elv og vann. Ørret som viser seg er et perfekt mål for tørrflua, men den kan tas med de fleste fiskemetoder.
 • Ved sluk og spinnerfiske etter ørret er det å kaste etter steiner et godt fisketips. Ved stor stein står det ofte fin ørret og dersom sluken dras fint forbi er mulighetene til fisk gode. Husk også at ørret ofte står tett inn mot land. Kast derfor på skrå langs land før du beveger deg videre.
 • Ikke vær redd for å forsøke nye fiskemetoder eller for å prøve ut egne ideer. Fantasi og variasjon er et fisketips som flere burde benyttet.
 • Husk at en fisketur aldri er bortkastet tid. Mulighetene for fisk er stort sett til stede under alle forhold. Mulighetene til fisk, samt fine opplevelser gjør dette til det viktigste av alle fisketips. Fisk så ofte og så mye du vil (vel å merke der det er tillatt).