Fluefiske er en populær form for sportsfiske over store deler av verden. Når du leser denne artikkelen vil få du grunnleggende informasjon og kunnskap om dette sportsfiske. Det har alltid vært mye mystikk rundt fluefiske. Mange fiskere er redd for å prøve dette, hovedsakelig fordi de er blitt fortalt hvor vanskelig det er å lære seg kasting med fluestang. Ja, fluefiske er en kunst. Det er imidlertid ikke så vanskelig å lære seg fluefiske for nybegynnere. Med litt trening og tålmodighet kan de aller fleste lære seg å kaste med fluestang. Når du først mestrer kaste-teknikken vil du få muligheten til noen fantastiske fiskeopplevelser.

Fluefiske er en spesialisert form for sportsfiske

Ved tradisjonelt (vanlig) fiske er det vekten av sluken, søkket eller duppen som bærer et nesten vektløst fiskesnøre fremover. Under fluefiske er det et vektet fiskesnøre som brukes til å kaste en lett flue ut over vannflaten. Som du sikker forstår krever fluefiske derfor annerledes fiskeutstyr. Her kan du lese mer om fiskeutstyr for fluefiske. Fluefiske krever også flere forskjellige teknikker enn tradisjonelt sportsfiske. Ved sluk eller spinnerfiske skal du gjentatte ganger kaste ut fiskeredskapen for så å sveive den sakte og/eller rykkvis inn. Ved bruk av søkke eller dupp kaster du ut og venter på at fisken skal bite. Fluefiske er et mer aktivt fiske. En fluefisker kaster fiskesnøret om og om igjen med korte pauser.

Dette er årsaken til at kasting er det viktigste for en hver fluefisker

Når mange hevder at fluefiske er en kunst, er det først og fremst kastingen det refereres til. Det er et imponerende skue når de aller dyktigste fluefiskerne håndterer fluestanga, men ikke la det skremme deg. Som nevnt kan så å si alle lære seg å kaste med fluestang. Dersom du skal få gode opplevelser som fluefisker er det nødvendig å lære seg de grunnleggende kasteteknikkene. Dette kan du gjøre på følgende måter.

Du kan lære deg selv å kaste med fluestang. Dette krever mye trening, og du må sørge for at du lærer riktige teknikker. Bruk litteratur og videoer som omhandler fluefiske. Det er viktig å ha et utgangspunkt for læring og sammenligning.

Hvis du har en bekjent som er en dyktig fluefisker, kan du be ham hjelpe deg å trene på kasteteknikker for fluefiske.
For mange sportsfiskere vil det beste alternativet være å delta på et kurs i fluefiske. Dette koster litt, men du vil få god veiledning og kvalifisert hjelp. Sjekk med andre sportsfiskere eller din lokale fiskeklubb angående tilgjengelige kurs.

Kasting under fluefiske kan deles in i to hoveddeler

Den først delen er når du fører stangen bakover. Først skal du løfte fluestangen sakte for å stramme fiskesnøret. Så skal du akselerere bevegelsen bakover før du stopper brått opp. Det er viktig at du da stopper fluestanga i “klokken 12 posisjon”. Til slutt beveger du stanga litt lenger tilbake, dette for å forberede kastet fremover. Kastet fremover starter du med å akselerere bevegelsen. Når fluestanga når “klokken 11 posisjon” skal den igjen stoppes brått opp. Til slutt må du forsøke å følge kastet helt ut til en fin avslutning. Følg fiskesnøret med fluestanga slik at det lander rolig i vannet. Her er noen nyttige tips for kasting med fluestang.

  • Hold armen inntil kroppen når du kaster. Det hjelper deg å kaste med riktige bevegelser.
  • Alltid kast med kontrollerte og jevne bevegelser.
  • Ikke kaste med håndleddet, det skal være stivt.
  • Ikke bruk for mye kraft når du kaster, lange kast er ikke det viktigste målet mens du lærer deg fluefiske.
  • Forsøk å kaste snøret i en rett linje, slik at mest mulig av energien blir overført til fluesnøret.
  • Velg riktig fiskeutstyr tilpasset det flufiske du driver.

Det snakkes ofte om to forskjellige typer fluefiske

Fisking med våtflue er når du fisker under vannoverflaten, og fisking med tørrflue er når du fisker med flua på selve vannflaten. Å drive tørrflue fiske like under overflaten er kjent som nymfe fiske. Fluefiske der du bruker våtfluer er ofte er ofte det enkleste for en nybegynner, så vi ser litt nærmere på dette sportsfiske.

Den vanligste teknikken for våtfluefiske innebærer at du kaster fluesnøret nedstrøms og mot den andre siden av elven. Denne teknikken er utmerket for nybegynnere. Fisken vil ofte kroken seg selv når du bruker denne teknikken. Denne måten å drive fluefiske på er ikke vanskelig. Som nevnt kaster du fluen nedstrøms og tvers over elven fra deg. Bruk så fluestanga til å følge fluen som føres med strømmen. Husk at stangtuppen alltid skal peke mot flua. Strømmen i elva vil raskt danne en bukt i fluesnøret, slik at flua svinger over elva. Dette vil føre til at fluen imiterer et svømmende insekt. Når fluen er direkte nedstrøms fra din posisjon, er det på tide å gjenta prosedyren.

Nyttig om Laksefiske

Vi anbefaler alle nybegynnere i fluefiske å starte med våt fluefiske. Dette er ofte den enkleste formen for fluefiske, og det er en flott måte å samle erfaring på.

Lyd overføres mye raskere i vann enn i luft. Beveg deg derfor forsiktig i nærheten av fiskeplassene, spesielt under rolige forhold.
Sørg alltid for å holde god kontakt mellom fluestanga og flua. Det er spesielt viktig for å kunne kroke fisken skikkelig.
Spesielt for nybegynnere i fluefiske er det lett å bli stående for lenge på samme sted. Beveg deg gjerne omkring en meter for hvert kast.
Fisken står ofte bak steiner og andre hindringer i elven. I skjul for den kraftigste strømmen vil du ofte oppleve at fisken biter.
Husk å fiske hvert kast helt ferdig under fluefiske i elver og stryk. Ikke beveg deg eller avslutt før flua har fisket ferdig og er direkte nedenfor deg.

Her finner du flere artikler om laksefiske og riktig utstyr i forskjellige sammenheng.