Isfiske er en spennende form for sportsfiske som kan gi virkelig fine fangster. Med den vinteren vi har nå er forholdene for isfiske gode i store deler av landet, noe de ofte er. I denne artikkelen vil du få informasjon og tips som forhåpentligvis kan hjelpe deg til en vellykket tur på isen. Her kan du lese mer om fiskeutstyr til Isfiske

Vær alltid forsiktig når du ferdes på isen. Ha med deg is pigger og tau, samtidig som du bør unngå steder med strømninger i vannet. Du behøver ikke være redd når du driver isfiske, men ha en naturlig respekt for naturen. Det lønner seg alltid.

Fiskeplasser

En sportsfisker sin første oppgave er å finne de gode fiskeplassene, dette gjelder også for isfiske. Er du lokalkjent så bruker du disse kunnskapene for å finne fisken. Dersom du ikke er lokalkjent kan det ta tid å finne fisken. Forsøk da gjerne i nærheten av gamle hull du finner på isen. Ser du spor av fiskeblod er det selvfølgelig et godt tegn. Er du heldig kan du få tips av noen med lokal kunnskap. Sportfiskere er nemlig stort sett et svært trivelig folkeslag og det er mange erfarne fiskere som gjerne deler sin kunnskap om isfiske.

Isfiske etter røye

Mange isfiskere har fått sine første erfaringer gjennom å fiske røye. Det vanligste er å bruke en røyeblink (lokkeblink) og en eller flere kroker med agn. Maggot er det beste agnet når du er ute etter røye. Røyeblinken blinker som om den skulle være en fisk og lokker på denne måten til seg røya. Dersom du ikke får fisk med denne metoden er det på tide å prøve noe nytt. Forsøk gjerne med et annet agn, en balansepilk eller mormyshka. Variasjon er ofte nøkkelen til gode fangster for sportsfiskere.

Her finner du tips om det å dra på fisketur

Ved isfiske etter røye bør du fiske aktivt. Start fisket ved bunnen og fisk deg oppover i vannet dersom du ikke kjenner tegn til liv. Fisk med rolige og jevne bevegelser. Dersom røya ikke biter kan du forsøke med noen raske rykk i pilkestikka. Du kan også la røyeblinken dunke mot bunnen noen ganger, dette kan provosere røya til å bite. For å lokke til deg røya kan du fore hullet ditt. Bruk cottage cheese eller kasein (osteavfall). Dette må du gjøre en god stund før du begynner å fiske, gjerne dagen før.

Røya er ikke fredet i gyteperioden, noe som medfører gode muligheter for isfiske. Stedene der røya gyter, er kjent som røye-varp. Disse finner du ofte ved inn og ut osen i et vann, på sandbanker, eller i skråninger på dypere vann. Er du heldig kan dette gi et eventyrlig isfiske. Husk at røya er kannibal. På våren vender den ofte tilbake til røye-varpene for å spise yngel, noe som også kan gi et veldig godt fiske.

Ifiske etter ørret

Driver du isfiske etter ørret kan du bruke mormyshka, pimpel med lokkelys, røyeblink eller en liten balansepilk. Om vinteren er ørreten ofte treg og vanligvis spiser den mindre i de kalde månedene. Det kan derfor være smart å provosere ørreten til å bite under isfiske. Bruk gjerne en balansepilk eller lokkeblink i sterke farger. Mormyshka med maggot er en populær metode for ørretfiske. Personlig foretrekker jeg en liten lokkeblink med en enkel krok under. På kroken bruker jeg meitemark. Også ved isfiske etter ørret kan det lønne seg å fore hullet.

Her finne du flere artikler om ørretfiske:

Ifiske etter abbor

Abbor er også en populær fisk blant isfiskere. Pimpel med lokkelys er et godt valg for isfiske etter abbor. Du kan fiske uten agn eller bruke maggot på kroken. Begynn fisket i bunnen og fisk deg så oppover i vannet. Dersom abboren er i nærheten av hullet ditt vil den vanligvis bite rimelig raskt. Har du fisket et kvarter uten å kjenne napp er det på tide å bevege seg videre til neste hull. Isfiske etter abbor er et aktivt fiske.

Isfiske skal være en behagelig opplevelse. Kle deg slik at du holder deg varm og tørr. Ta alltid med deg en stol-sekk eller noe lignende til å sitte behagelig på. Isfiske er noe du absolutt bør forsøke. En fin vinterdag på isen kan gi deg veldig fine fiskeopplevelser.

Til isfiske etter gjedde og ved isfiske på fjorden trenger du kraftigere utstyr. Jeg har ikke erfaring med dette sportsfiske så der kan jeg dessverre ikke være til hjelp.