For mange hører lange sommerkvelder, fint vær og makrellfiske sammen. En utsøkt matfisk som alle kan fiske etter er ikke å forakte. Her skal du få noen tips som forhåpentligvis gir deg større utbytte av makrellfiske.

Sportsfiske etter makrell er som de fleste vet tidsbegrenset. Den trives best nå vanntemperaturen er høy, noe som gjør makrellfiske til en utmerket sommer aktivitet. Allerede i begynnelsen av april er det mulig å begynne makrellfiske, men da må du vanligvis utenskjærs. Når vi kommer til november er makrellen igjen et sjeldent innslag langs kysten. Sportsfiske etter makrell er absolutt best fra juni til september. På høsten vil du ofte oppleve å få større og “feitere” makrell, noe de fleste setter pris på.

Nyttige tips om havfiske

Makrellfiske kan man stort sett bedrive langs hele kysten vår, men det er sør i landet det tas mest fisk. Langs kysten fra Svenskegrensen og til et stykke opp langs Vestlandskysten finner du vanligvis det beste makrellfiske. Der er også her sportsfiske etter makrell er mest populært. Makrellen kan bli opp mot 3 kilo, muligens enda litt større, men slike fangster er ikke vanlige. En makrell på kiloet skal du være veldig godt fornøyd med. Til tross for en noe beskjeden størrelse er dette et sportsfiske som gir en virkelig spennende opplevelse, forutsatt at du benytter riktig utstyr. Dette skyldes at makrellen er usedvanlig sterk i forhold til størrelsen.

Å benytte riktig fiskeutstyr betyr i denne sammenheng at du bør benytte lett fiskeutstyr. Ved sportsfiske fra land vil en makrell på 500 gram gi deg en skikkelig kamp dersom du bruker en lett haspelstang. For å få en opplevelse av sportsfiske er dette egentlig det viktigste når det er makrell du jakter. Bruk gjerne fiskeutstyr i samme størrelse som til sportsfiske etter ørret, eventuelt en anelse større.

Makrellfiske egner seg godt for hele familien. Spesielt fra båt vil også de aller minste kunne fiske makrell. Her bør det brukes litt kraftige utstyr. En stang som brukes til laksefiske eller annet sjøfiske egner seg ypperlig.

Makrellen er uten sammenligning den fisken som er lettest å få til å bite. Bruk det fiskeutstyret du allerede har tilgjengelig for makrellen biter på alt. Ved makrellfiske fra båt må du ha litt tyngde på sluken, slik at den synker dypt nok. Over sluken eller pilken bruker du et oppheng.

Utfordringen ved sportsfiske etter makrell er å finne fisken. Når du først har lokalisert makrellen, vil den som nevnt bite på det aller meste du presenterer. Spesielt tidlig på sesongen vil dorging ofte være en god metode for å finne makrellen. Oppsøk da områder ut mot åpent hav. Ved smale passasjer makrellen må passere på vei inn mot fjordene, kan makrellfiske gi gode fangster allerede i april og mai. Det samme gjelder i områder med grunt vann rundt holmer og skjær. Her er ofte vanntemperaturen høyere, noe som tiltrekker makrell.

Nyttige tips om torskefiske fra land

Litt ut på sommeren vil du ofte oppleve at fjorden koker av makrell. Da vil det ofte være enklest å drive med strømmen, mens du fisker effektivt på alle dybder. På denne tiden er det vanlig at makrellstimer beveger seg så høyt i vannet at du kan se hvor fisken befinner seg. Det som på avstand ser ut som en strømkant, vil ofte vise seg å være makrell som skaper bevegelse i overflaten.

Så mange flere tips om sportsfiske etter makrell har jeg egentlig ikke. Utfordringen er å finne ut hvor stimene befinner seg. Resten vil egentlig gå av seg selv. Dersom du er ute etter selve opplevelsen ved sportsfiske, vil vi som nevnt absolutt anbefale at du bruker en lett fiskestang. Det vil gjøre makrellfiske til en spennende og utfordrende opplevelse.