Fluebindersett

Hvis man først har blitt bitt av basillen med fluer så er veien veldig kort til å fylle det mørke vinteråret med fluebinding. Da kan man lage sine egne fluer som for noen gir en mer forståelse for fluefiske og ikke minst som gjør det ennå mer spennende når fluefiske-sessongen starter på vårparten. Når det er sagt så kommer man ikke bort i fra at det å binde fluer krever tålmodighet, kreativitet og ikke minst en smule nøyaktighet. Likevel så er det få ting som slåer å hanke inn en stor ørret eller laks på en flue man har laget selv.

De aller fleste som begynner med fluebinding starter med et fluebindersett. Dette er en slags pakke som inneholder alt du trenger for å komme i gang med å lage dine egne fluer og kommer gjerne sammen med materialer som du kan begynne med.

 

Ønsker du å kjøpe fluebindersett av god kvalitet?

Jakt og Friluft har et av de største utvalgene av utstyr til fluebinding og til deg som er nybegynner. Sjekk ut hvordan du kommer i gang!

Kjøp et startkit/flubindersett

Vi anbefaler alle som ønsker å begynne med fluebinding å kjøpe det som butikkene kaller for “startkit”. Dette er gjerne pakker med alt du trenger for å komme i gang med å binde fluer. Det er mye bedre enn å kjøpe ting delevis som du trenger inn. For det er noe med det at når man er nybegynner så vet man kanskje ikke helt hva man trenger.

Et fluebindingssett gir deg alt det viktige utstyret du trenger og ikke minst materialene du trenger for å lage fluer. Det betyr at du får gjerne med følgende:

  • Bindestikke
  • Kroker
  • Lakk
  • Kobbertråd
  • Essensielt verktøy du trenger
  • Materialer og manualer til noen enkle fluer

De kommer gjerne i noen forskjellige variasjoner og med forskjellige fluer som utgangspunkt. Så når du skal kjøpe et fluebindersett så kan det være lurt å se på hvilke materialer som følger med og hvilke fluer det er. Det gir mest mening å binde fluer som du kommer til å bruke selv.

Hvor mye koster et fluebindersett?

Et fluebindersett for nybegynnere starter gjerne på rundt 1300 kroner og går oppover. Da får du gjerne med alt du trenger for å komme i gang og du trenger da ikke å kjøpe noe ekstra. Det utstyret du får med i et fluebindersett holder som regel lenge og du trenger ikke å bytte det ut etterhvert.

Med et fluebindersett så følger det gjerne med materialer som du trenger for å lage noen fluer etter oppskrift. Dette kan du kjøpe inn selv enkeltvis etterhvert som du går tom eller kanskje ønsker å binde noen andre fluer.

Hvor kan jeg kjøpe et fluebindersett?

Du finner fluebindersett hos de aller fleste forhandlere av fluer. Dette er gjerne et naturlig produkt for de å ha inne. Det vi har sett er at innholdet i hvert fluebindersett er gjerne litt forskjellig hos hver butikk. Noen setter disse settene sammen selv og andre kjøper dem fra leverandører ferdig sortert.

Prisene varierer ikke veldig fra hver til butikk så det kommer mer på hva man ønsker å kjøpe selv. Her er et utvalg av noen av nettbutikkene som tilbyr fluebindersett:

Skittfiske

Stonefly

Gero Sportsfiske

Hvilket fluebindersett er best?

Det er veldig vanskelig å svare på det, for de aller fleste så vil et fluebindersett fra SkittFiske være mer enn nok for å komme i gang med fluebinding. For andre så kan det gi litt mer mening å bruke litt mer penger på dette.

Hvordan lære seg å bruke fluebindersettet?

Som nybegynner så kan det å åpne opp fluebindersettet for første gang være ganske overveldende og ikke minst utfordrendende å vite hvordan man kommer i gang. Tidligere så var det slik at for å lære seg å bruke et fluebindersett så måtte man gjerne ta et kurs og det kan vært veldig lurt. NJJF arrangerer fra tid til annen fluebinderkurs. Hvis man ikke har tid til å ta et kurs eller ønsker det så har internett virkelig åpnet opp for noen veldig gode alternativer.

YouTube

På YouTube så finner du veldig mange som viser deg hvordan du kommer i gang med ditt fluebindersett. Det kan her være greit å søke etter fluer som man har fått materiale til å lage. Da vil du kunne følge oppskriften til en ekspert på YouTube og raskt lære deg hvordan du håndterer fluebindersettet.

Online kurs

Det finnes flere som tilbyr kurs på nett i fluebinding, men disse er gjerne på engelsk. Du kan enkelt gjøre et søk på Google og du får da opp flere alternativer. Det du skal vite er at det ikke er alle fluer som fungerer like godt over alt så det kan være greit å begynne med noen av klassikerne som er ganske så universale