Vadere

Som fluefisker vil du i mange tilfeller oppleve at fisken er utenfor rekkevidde om du skal fiske fra land. Det kan kanskje friste å kle på seg en komfortabel turbukse, tursko og stå på tørt land.

Sjansen for at du skal få fisk på kroken er derimot gjerne ikke så stor om du står på land. Mange som driver med fluefiske har oppdaget fordelene ved å kunne gå ut i vannet.

Plutselig får du mye bedre rekkevidde, og du opplever at fisken biter hyppigere på kroken. Men hvordan skal du komme deg ut i vannet uten å bli våt og kald?

Ønsker du å kjøpe vadere av god kvalitet?

Da bør du sjekke ut utvalget av vaderbekledning til Jakt og Friluft! Her er det kvalitet og gode produkter i fokus. Prisene er svært konkurransedyktige!

Hva er vadere?

Innen sportsfiske – og da spesielt fluefiske – er vadere en betegnelse på vanntette bukser som gjør at brukeren kan gå ut i vann uten å bli våt. Vadere kombineres gjerne sammen med annet vadeutstyr, som vadejakke, neoprensokker og vadesko.

Noen vadebukser går opp til hoftene eller livet, mens andre har tilhørende overdel med bukseseler. Det finnes også vadebukser med fastsydde sokker, noe som forhindrer at vann trenger inn ved anklene.

Vadere er ofte laget av et sterkt og pustende ytterstoff, noe som gjør at klærne føles behagelige på – samtidig som de tåler slitasje. Noen vadere er av gummi, noe som sikrer at stoffet er fullstendig vanntett.

Hvorfor trenger man vadere når man fluefisker?

Veldig mange benytter seg av vadere når de skal fluefiske. Men hvorfor? Dersom du for eksempel skal fiske etter fjellørret, vil du ofte oppdage at fisken er lengre ute enn antatt. Det er ofte begrenset hvor langt du greier å kaste fluen når du fisker med fluefiskestang.

Dersom du kan komme deg noen meter ut i vannet, vil du ofte oppleve at fiskelykken er større. Det kan for eksempel hjelpe å komme seg ut på en liten stein som ligger et stykke ut i vannet.

Det kan imidlertid være både kaldt og ubehagelig å skulle vasse ut med vanlige klær. Det er heller ikke alltid det er passende å kle av seg klærne for å sprade halvnaken ut i vannet. Med egnet vadeutstyr kan du enkelt ta deg ut i vannet uten å bli våt eller kald.

Vadere sørger som regel for at du holder deg tørr opp til livet, noe som tillater deg å vasse nokså dypt ut i vannet. Dette kan gi deg langt bedre rekkevidde, og du kan nå fisk som befinner seg i dypere vannlag.

Hvor mye koster vadere?

Prisen på vadere varierer mye. Både merkevare, kvalitet, utstyrsnivå og lignende er med på å avgjøre den endelige prisen. Ofte kan du finne praktiske sett som inneholder både vadere, sko og jakke. Her kan du ofte spare litt penger, fremfor å kjøpe alt separat.

Du kan finne nokså prisgunstige vadere av god kvalitet. Et eksempel på dette er Ron Thompson Ontario V2 Hip Vader som er laget av PVC. Disse koster gjerne rundt 500 kroner, og er derfor et budsjettvennlig alternativ.

Vadere i mellomsjiktet koster gjerne rundt 2–3 000 kroner. Det er da ofte snakk om høykvalitetsbukser fra merker som Simms, Orvis, Guideline eller Vision.

De dyreste modellene koster gjerne opp mot 10 000 kroner. Et eksempel på dette er Simms G4Z Stockingfoot, som er et populært alternativ for sportsfiskere. Både Simms, Orvis og Patagonia har eksklusive vadere som er i det øvre prissjiktet.

Hvor er det best å kjøpe vadere?

Dersom du skal kjøpe vadere, er det viktig å velge en forhandler som har mye kunnskap om fluefiske og vadeutstyr. For å være på den sikre siden kan det være smart å benytte seg av forhandlere som Skitt Fiske.

Mange liker å kjøpe vadere på nett, da dette gjør det enklere å sammenligne ulike produkter enn i en fysisk butikk. I nettbutikker kan du enkelt sammenligne både pris, kvalitet og design, og slik finne vadeutstyret som passer best for akkurat deg.

Test av vadere

Med flere titalls vadere å velge mellom, kan det fort bli vanskelig å bestemme seg for vadebukser. Buksene finnes i ulike materialer, farger og fasonger. Noen har bukseseler og vanntett brystparti, mens andre minner mer om vanlige bukser.

Vi har testet noen av de beste og mest populære vadebuksene på markedet. Her har vi vektlagt både funksjonalitet, kvalitet, design og komfort.

 

Orvis Ultralight vadebukse LL

Testens vinner er Orvis Ultralight vadebukse LL. Dette er vadere som er viden kjent for sin gode passform og solide kvalitet. Buksen er designet i et smart nylonmateriale i fire lag, noe som sikrer svært høy slitestyrke.

Sømmene på Orvis Ultralight er sveiset, og buksen har forsterkninger på de områdene som er spesielt utsatt for slitasje. Dette er dessuten vadere som veier minimalt, noe som gjør buksen komfortabel i bruk. Stoffet puster bra, slik at vadebuksen ikke oppleves som svett.

Vadebuksen har også smart funksjonalitet. Det finnes for eksempel redskapsfeste på frontlommene og bukseselene, noe som gjør det enkelt å frakta med seg fiskeutstyr. Med vannfaste glidelåser av typen YKK, kan du til og med ta med deg mobilen ut på vannet.

På buksens innside finner du en romslig lomme der du kan oppbevare alt fra fluer til andre ting. Buksene har smale neopren-sokker, noe som sikrer at vann ikke kommer inn i buksen. Designmessig er buksen stilig, med grå og grønne partier. Dette er en vadebukse som kan anbefales!

 

Scierra X-16000 Waist Stockingfoot

Dersom du er på jakt etter et noe mer prisgunstig alternativ enn Orvis Ultralight, er Scierra X-16000 Waist Stockingfoot et supert alternativ. Dette er vadere av høy kvalitet, som er designet i et pustende trelags-materiale av polyester.

Buksene har meget god passform og gode pusteegenskaper (4 000 mvp), noe som betyr at de er behagelige i bruk. Her slipper du å føle deg klam eller svett – selv etter flere timer med fluefiske.

Scierra X-16000 er 100 % vanntett, og har vannsøyleverdi på 16 000 mm. Dette betyr at buksene holder deg tørr og komfortabel, slik at du kan konsentrere deg om fiskingen. Buksen har et praktisk design med to ulike sidelommer og grusbeskytter.

Buksen har også neoprene sokker, noe som sikrer at også føttene holder seg tørre mens du fisker. Alle disse fordelene kombinert med et lekkert design, sikrer buksene en velfortjent andreplass i testen vår.

 

Simms G4Z Stockingfoot

Simms G4Z Stockingfoot er vadebukser utviklet i innovativt GORE-TEX Pro Shell-materiale, noe som sikrer buksen gode pusteegenskaper og høy grad av slitestyrke. Dette er kanskje den mest avanserte vadebuksen du finner på markedet.

Med Simms G4Z Stockingfoot har du en funksjonell bukse med vanntette YKK-glidelåser, regulerbart selesystem, beltefester og formsydde sømmer. Buksen har også grusbeskyttere på 2 mm, anatomisk tilpassede føtter og et lekkert design.

Dette er vadere for den kresne brukeren. Dersom du er ute etter det beste, er Simms G4Z Stockingfoot et naturlig valg. Prisen er litt stiv, men her får du til gjengjeld en vadebukse av høy kvalitet som vil vare lenge.

Hva bør man tenke på når man velger vadere?

Når du skal velge vadere er det mange ting å ta hensyn til. Det er viktig å huske på at vadere som passer perfekt for fiskekameraten din, ikke nødvendigvis passer like bra til deg. Vi har alle ulike krav når det kommer til komfort, design, materialer og lignende.

 

Komfort

Det kanskje aller viktigste å tenke på når du skal kjøpe vadere, er at buksene er komfortable å ha på seg. Husk at du gjerne skal ha på deg buksen i flere timer av gangen, og en ubehagelig bukse som strammer kan utvilsomt sette en demper på fisketuren.

De mest komfortable vadebuksene er gjerne formsydde og har god passform. Dersom du ønsker ekstra komfort, kan vi anbefale å velge en variant med bukseseler. Da slipper du å heise opp buksene i tide og u-tide.

 

Vanntetthet – hold deg tørr

Foruten komfort, er det viktig å finne vadere som er laget av et vanntett materiale. Dette sier kanskje seg selv, men det er lagt fra alle vadebukser som er like vanntette.

Husk at det er viktig med slitesterke materialer, da et lite hull i buksen gjør at den ikke lenger er vanntett. Mange vadebukser har både tre og fire lag, noe som reduserer sjansen for at de skal slites hull i buksene.

Materialer som GORE-TEX er populært. Vadere i GORE-TEX er ikke bare vanntette – buskene vil også ha gode pusteegenskaper. Pustende materialer sikrer at du ikke blir klam og svett mens du fisker.

 

Design: Fluefiske med stil

Det er ingen hemmelighet at de fleste ønsker å ta seg noenlunde bra ut, og det samme gjelder sportsfiskere. Med et par stilige vadere vil du kunne se proff ut mens du står i vannet og fisker.

Mange av dagens vadebukser har heldigvis et stilig design. Enten du foretrekker grått, militærgrønt eller andre farger, finner du vadere som gjenspeiler din personlighet.

Oppnå bedre fiskelykke med vadere

Med et par vadere kan du nå fisk som ellers er utenfor rekkevidde. Kle på deg vadere, vadesko og annet vadeutstyr, og vass ut i vannet der ørreten befinner seg.

Nå vet du hva du skal se etter neste gang du skal kjøpe vadere, enten du ønsker en enkel variant eller en heldekkende vadebukse med bukseseler. Skitt fiske!