10 tips til miljøvennlig netthandel

Netthandel har blitt en helt naturlig del av hverdagen vår og vi handler flittig alt fra klær og elektronikk til mat, og dagligvarer på nettet. Det er ingen tvil om at netthandel er både en praktisk og tidsbesparende løsning i en ellers travel hverdag, men har du noen gang tenkt over hvordan din netthandel påvirker miljøet? 

Det er det dessverre alt for få av oss som gjør og alt fra transport og emballasje til retur av feil vare skaper et betydelig karbonavtrykk. Som stort sett alt annet i verden har også netthandel sin bakside, men det må da være noe vi alle kan gjøre for å hjelpe på problemet? 

Gode tilbud på fiskeutstyr hos Jakt og Friluft

sjekk her

På generelt grunnlag bør vi alle handle mer lokalt, men netthandel er helt klar kommet for å bli, så her er 10 tips for å hjelpe deg med å gjøre mer miljøvennlige valg når du handler på nett.
 

1. Handle hos bærekraftige nettbutikker

Stadig flere nettbutikker har begynt å tilby informasjon om alle deres miljøvennlige initiativer. Det kan være bruk av resirkulerbare materialer, grønn energi og karbonnøytral frakt med mer. Dette gjør de for å møte krav fra deg som kunde, så du kan gjøre en stor forskjell ved å bare handle på slike nettbutikker. 

Se etter butikker som har sertifiseringer som B Corp, Fair Trade, eller ISO 14001. Alle indikerer at de har forpliktet seg til bærekraftig praksis. Sjekk at logo med seterfisering er linket slik at du kan sjekke at de ikke lyver. Det er det dessverre mange som gjør i dag på nett. 

2. Handle mer lokalt

Når du handler fra lokale nettbutikker, reduserer du behovet for transport og dermed også karbonutslipp knyttet til transporten. En rekke nettbutikker lar deg filtrere produkter basert på produksjonssted eller fra lager de sender fra. Slik kan du lett prioritere varer som kommer fra nærområdet og krever kort transport. Du kan også sjekke om din lokale butikk har en nettbutikk, eller om de samarbeider med andre butikker for å levere produkter rett hjem til deg. Å handle lokalt på nette kan være en flott måte å støtte lokale bedrifter samtidig som du reduserer dine egne utslipp

3. Ha is i magen og unngå ekspressfrakt

Ekspressfrakt kan være fristende når du vil ha varene dine så raskt som mulig, men denne tjenesten kommer med en høyere miljøkostnad. For å sikre rask levering må nettbutikkene ofte sende varer fra flere ulike lagre, bruke mindre miljøvennlige former for transport og noen ganger til og med benytte flyfrakt. Velg standard levering hver gang du kan. Det tar litt lengre tid, men er utrolig mye bedre for miljøet. 

4. Kjøp store kvanta 

En annen måte du lett kan redusere din egen miljøbelastning på er å samle kjøpene dine. I stedet for å bestille én eller to ting om gangen, kan du lage en liste over hva du trenger og bestille alt på én gang. Dette minimerer transport og reduserer dermed karbonavtrykket ditt. Mange nettbutikker tilbyr også rabatter eller gratis frakt ved større bestillinger. Om du ikke trenger mange ting kan du sjekke med naboen og venner om dere kan gå sammen om en større ordre. 

5. Krev miljøvennlig emballasje

Emballasje en en stor synder når det kommer til miljøbelastning ved netthandel. Mange produkter blir overpakket med plast, isopor og andre ikke-nedbrytbare materialer. Se etter nettbutikker som tilbyr miljøvennlig emballasje, som resirkulerte materialer eller biologisk nedbrytbare alternativer. Noen butikker gir deg til og med muligheten til å velge bort ekstra emballasje når du bestiller, mens andre vil kreve en liten ekstra betaling for miljøvennlig emballasje. 

6. Reduser returer

Retur av varer er en av de største miljøutfordringene knyttet til netthandel. Visste du at nesten 40% av alle klær som handles på nett sendes i retur? Når varer returneres, blir de ofte sendt tilbake over lange avstander, noen ganger til andre land. I tillegg ender mange returnerte varer, spesielt klær, eller såkalt fast fashion rett på søppelfyllinger. 

For å redusere behovet for returer, gjør grundig research før du kjøper. Les produktbeskrivelser, sjekk størrelsesguider og les anmeldelser fra andre kunder. Når du er bedre informert, reduserer du sannsynligheten for at du trenger å returnere varen.

7. Handle brukt å støtt en sirkulær økonomi

Sirkulær økonomi handler om å redusere avfall og utnytte ressurser bedre. Mange nettbutikker tilbyr derfor brukte, renoverte eller oppussede produkter som et alternativ til nye varer. Når du kjøper brukte varer, forlenger du levetiden til produktene og reduserer behovet for å produsere nye varer, noe som igjen sparer ressurser og energi. Søk etter nettbutikker som spesialiserer seg på brukte varer. De vil gjerne selge dem med garanti. 

8. Støtt miljøvennlig produksjon

Velg å handle fra bedrifter og merkevarer som har transparente og bærekraftige produksjonsprosesser. Stadig flere tar sitt ansvar på alvor og opplyser tydelig om hvordan produktene deres er laget, hvilke materialer som er brukt og hvordan produksjonsprosessen deres påvirker miljøet. Ved å utelukkende handle fra merker som har dedikerte seg til bærekraftig produksjon, støtter du praksiser som reduserer miljøpåvirkningen og fremmer mer rettferdige arbeidsforhold.

9. Se etter grønne betalingsløsninger 

Noen nettbutikker tilbyr i dag grønne betalingsalternativer. Det betyr at en del av avgiftene går til ulike miljøprosjekter, som treplanting eller andre miljøvennlige tiltak. Du kan også se etter kredittkort og e-lommebøker som offentlig støtter bærekraftige initiativer. Dette er en enkel måte å bidra til miljøbevisste tiltak mens du handler på nett, uten at det går utover komforten med å handle på nett. 

10. Reduser eget energiforbruk når du handler på nett 

Når du handler på nettet, kan du gjøre små tiltak for å redusere energiforbruket ditt. Bruk energieffektive enheter, som bærbare datamaskiner eller nettbrett, i stedet for stasjonære datamaskiner. Slå av enheten når du er ferdig og unngå å la den stå på i lengre perioder. Tiltakene kan høres små og ubetydelige ut, men i det lange løp vil også dette redusere det totale energiforbruket ditt.