Fluebinding er populært blant sportsfiskere, men kan oppleves noe forvirrende ved første øyekast. Fjær, hår, tråd, kroker og lim… Hvordan skal du egentlig sette i gang?
Fluebinding – et must for seriøse fluefiskere
I denne guiden skal vi forklare deg litt grunnleggende om fluebinding. Finn ut hvordan du kan binde egne fluer, hva slags utstyr du trenger og hva det koster!
Gode tilbud på fiskeutstyr hos Jakt og Friluft
sjekk herHva er fluebinding?
Fluebinding er en aktivitet (og utstrakt hobby) som handler om å lage fiskefluer. Du kan naturligvis velge å kjøpe ferdige fluer i butikken, men det er noe ekstra kjekt ved å kunne lage sine egne fluer til fluefiske.
Når du skal sette i gang med fluebinding, er det vanlig å følge velkjente og utprøvde fluemønstre. Det er imidlertid også mulig å lage sine helt egenkomponerte varianter, dersom du ønsker å eksperimentere litt. Hvem vet, kanskje du finner en suksessoppskrift på flue?
Hvordan kan jeg lære fluebinding?
Dersom du ønsker å lære deg fluebinding, er det viktig å ha en god dose tålmodighet. Du vil neppe lykkes på første forsøk. Det å binde fluer er nøyaktighetsarbeid, og det er en fordel å ha en stødig hånd.
Fluebinding er såpass omfattende at det finnes egne lærebøker om temaet. Det avholdes også kurs i fluebinding flere steder i Norge, som gjerne kan tas ved siden av fluekastekurs eller fluefiskekurs.
Ellers kan vi anbefale å ta en kikk på YouTube. Her finner du mange lærerike videoer av fluebinding, noe som kan være nyttig å få med seg. Med litt tålmodighet vil du se at du etter hvert mestrer denne finurlige hobbyen!
Begynn med enkle fluebindingsteknikker
Det finnes en rekke ulike teknikker og fremgangsmåter innen fluebinding. Det kan være fristende å begynne på de mest imponerende fluene først, men husk at det vil lønne seg å begynne i det små.
Lær deg derfor grunnleggende fluebindingsteknikker først, før du utvider repertoaret ditt med mer innviklede teknikker. Etter hvert som du blir bedre på fluebinding, kan du heller investere i bedre og dyrere utstyr.
For en nybegynner kan det være smart å begynne med enkelt og billig utstyr. Da får du testet hvorvidt hobbyen egentlig er noe for deg. Slik unngår du å bruke store summer på fancy utstyr som bare blir liggende ubrukt fordi du gir opp.
Hva slags fluebinderustyr trenger jeg for å binde fluer?
Når du skal binde fluer, er det viktig å ha riktig utstyr før du setter i gang. Det er for eksempel vanlig å benytte seg av bindestikke, dubbingnåler, hackleklemme, pinsett, saks og trådholdere.
I tillegg til dette bør du ha en såkalt hårstabler – et verktøy som lar deg jevne ut tuppene på hår. Ellers trenger du fjær, tinsel eller ull i forskjellige farger, som vil gi fiskefluen et livaktig utseende.
Det er også vanlig å benytte seg av lakk og flossilke, slik at du kan lage fiskefluer med ønsket utseende. Ellers er det naturligvis nødvendig å ha kroker å feste fluen på.
- Bindestikke
- Trådholder
- Hackleklemme
- Hårstabler (hair stacker)
- Dubbingnål
- Saks
- Pinsett
- Fjær
- Ull
- Tinsel
- Whip-finish-verktøy
- Flossilke
- Lakk
- Kroker
Hva er en bindestikke?
Innen fluebinding er en bindestikke det mest anvendte verktøyet – og helt nødvendig for å lykkes. Vi skal her forklare deg hvordan dette verktøyet fungerer! En bindestikkes hovedfunksjon er å holde fiskekroken fast. Enkelt og greit.
En bindestikke er med andre ord nyttig å ha, siden den lar deg jobbe med festing av fjær og lignende uten at kroken flytter på seg. Det finnes også mer moderne bindestikker som har ekstrafunksjoner, men disse er av varierende nytteverdi.
Bindestikken lar deg som regel justere bredden på «munnen», slik at den kan tilpasses ulike fiskekroker. Verktøyet lar deg også rotere kroken ved behov.
Velg riktig hackleklemme
Som fluebinder bør du også ha en solid hackleklemme. Dette er et verktøy som hjelper deg med å legge på et passende kragehackle når du lager tørrfluer. Verktøyet finnes i en rekke ulike varianter, og du vil også se at prisen kan variere en del.
Mange foretrekker roterende hackleklemmer. Det viktigste er imidlertid at åpningen på hackleklemmen har et godt grep rundt hacklespissen – som ofte kan være nokså tynn!
Hva er en trådholder?
Et annet verktøy du ikke kan være foruten når du driver med fluebinding, er trådholderen. Dette er et verktøy som holder tråden på plass mens du arbeider med fluebinding, og som kan file av tråden når du har oppnådd ønsket binding.
Det er lurt å velge en variant med keramisk fôring inni røret hvor bindetråden går gjennom. I tillegg til dette, er det greit å forsikre seg om at armene til trådholderen holder snella passelig hard. Dette gjør det enklere å trekke ut tråd ved behov.
Hvor mye koster fluebinding?
Fluebinding kan fort bli en dyr hobby om man virkelig engasjerer seg i aktiviteten. Det finnes mange ulike materialer som kan benyttes til fluebinding, og disse kan være alt fra billige til dyre.
Det finnes smarte fluebindersett som kan fås for noen hundrelapper. Skitt Fiske har for eksempel «Fluebindersett – Kyst 1, Standard» til 799 kroner. Da får du nødvendig utstyr som bindestikke, fjær, kroker og lignende.
Ønsker du et mer avansert sett, kan du gå for «Fluebindersett – Kyst 2, Super Deluxe». Her får du med nok materiale til å kunne lage åtte fluemønstre. Er du litt kreativ kan du bruke fantasien og lage enda flere mønstre enn dette også.
Du kan også kjøpe et komplett fluebindersett fra Norwegian Edition gjennom Skitt Fiske. Dette koster 1 299 kroner, og består av både hår, fjær, tråd, kroker med mer. Fluebinding er med andre ord en aktivitet som i stor grad kan tilpasses egen lommebok!
Er det billigere å kjøpe fluer enn å binde dem?
Dersom du planlegger å legge ut på fluefisketur i nærmeste fremtid, er det kanskje enklere å bare kjøpe en ferdig flue. Dette vil også være billigere enn å kjøpe alt redskapet du trenger for å kunne drive med fluebinding.
Hvorvidt du fisker ofte eller sjelden, vil altså kunne avgjøre om det lønner seg å binde fluer selv – eller å kjøpe ferdige fluer. Dersom du har drevet med fluefiske i mange år, og ikke har planer om å slutte med det første, har du sannsynligvis et høyt forbruk av fluer.
Med et allerede innkjøpt fluebindersett kan du lage mange fluer i lang tid fremover. Fisker du derimot kun en sjelden gang iblant, er det som regel med budsjettvennlig å kjøpe ferdige fluer.
Selv en erfaren fluefisker vil imidlertid ty til ferdigkjøpte fluer innimellom. Det å binde fluer kan tross alt være nokså tidkrevende.
Hvem passer fluebinding for?
Fluebinding er i utgangspunktet en aktivitet og hobby som alle kan få glede av. Selv barn kan få mye glede og mestringsfølelse av fluebinding. Det finnes egne fluebindingssett som er tilpasset barn, som for eksempel Norwegian Edition sitt sett.
Selv om fluebinding passer for de fleste, er det ikke til å legge skjul på at hobbyen kanskje passer aller best for deg som har et øye for detaljer. Det er naturligvis også en fordel om du interesserer deg for fluefiske, om du skal få mest mulig glede ut av fluene du binder.
Fluebinding er som nevnt en aktivitet på detaljnivå, noe som betyr at du bør ha et øye for detaljer. Det er mye pirkearbeid og surring involvert i fluebinding, så hobbyen er utmerket for deg som vil få tiden til å gå.
«En hobby i hobbyen»
Fluebinding har nærmest utviklet seg til å bli en hobby i hobbyen, for dem som driver med fluefiske. For noen er fluebindingen så engasjerende at dette tar opp mer tid enn selve fiskingen.
Det finnes også eksempler på personer som har tatt hobbyen et steg videre, og begynt å arbeide med fluebinding på profesjonelt nivå. Et eksempel på dette er Erling Sand, som lærte fluebinding av faren sin John Sand. Han jobbet aktivt med fluebinding på midten av 1900-tallet.
Hva slags fluer kan du lage?
Dersom du har drevet med fluefiske, er du sikkert allerede klar over at det finnes svært mange ulike typer fiskefluer. Ulike fluer benyttes til ulike formål, da laks, abbor og ørret gjerne biter på ulike fluer.
Noen fluer skal ha enkeltkrok (dette var spesielt vanlig for laksefluer før i tiden), mens andre har dobbeltkrok. Skal du lage en lakseflue vil du merke at en fulldresset flue kan være nokså tidkrevende å lage, sammenlignet med mer moderne tubefluer.
Det er også populært å binde fargerike og store fluer. Disse er ikke bare fine å se på – de har også en funksjon. Ved fiske i saltvann blir det spesielt ofte benyttet fargerike fluer, da dette tiltrekker fisken mer effektivt.
Blant de mest populære fluene å binde, finner vi for eksempel March Brown – som er en våtflue beregnet på ørretfiske. En annen populær variant er Heggeli eller Peter Ross, som benyttes til fiske av sjøørret. Til laksefiske er tubefluer som Sunray Shadow populært!
Prøv deg på fluebinding, du også!
Fluebinding er en morsom hobby og aktivitet som går ut på å lage egne fiskefluer. For å mestre aktiviteten trenger du både en god dose tålmodighet og riktig utstyr.
Dersom du ønsker å prøve ut fluebinding, anbefaler vi å kjøpe et nybegynnersett. Begynn med enkle teknikker, og avanser etter hvert som teknikkene sitter. Lykke til!