Fluefiskeutstyr

Før du kan sette i gang med fluefiske for alvor, er det viktig å ha riktig utstyr. Utstyr til fluefiske omfatter mer enn bare fluestang. Du må også ha fluesnelle, flueline, fluer og kanskje til og med vadeutstyr.

I tillegg til dette er det mange som tar hobbyen et steg lenger, og går til innkjøp av ekstrautstyr som bellybåt. I denne guiden skal vi se på hva slags utstyr du ha, samt utstyr som er valgfritt.

Ønsker du å kjøpe fluefiskeutstyr av god kvalitet?

Jakt og Friluft har et av de største utvalgene av fluefiskeutstyr på nett. Her finner du alt du trenger av fluefiskeutstyr på en plass

Fiskestang | Velg riktig fluestang

Det kanskje mest essensielle utstyret enhver fluefisker må ha, er en fluestang. Her finnes det mange valgmuligheter. Det er dessuten viktig å tenke over at snøre og stang passer sammen. Ved valg av fluestang vil du som regel måtte ta hensyn til følgende:

 

  • Stanglengde
  • AFTM (vektklasse)
  • Stangens hurtighet og aksjon
  • Antall deler

 

AFTM | Klassifisering av fluestang

Når du skal velge lengde på fluestang er det viktig å ta hensyn til hva slags fisk du planlegger å fiske etter. Skal stangen være dimensjonert for større fisk som laks, eller ønsker du å fiske etter småørret i tjern og bekker?

Andre ønsker å fiske i saltvann. Kystfiske krever som regel en mer robust stang enn fluefiske i ferskvann. Her er en oversikt over ulike AFTM-klasser og hva slags fiske stangen er egnet for:

 

AFTM

Lengde

Type fiske

9–12

9 til 16 fot

Laksefiske og sjøørret

6–8

8 til 10 fot

Innlandsfiske av mindre laks og sjøørret

4–6

8 til 10 fot

Ordinært innlandsfiske

0–3

8 til 9,5 fot

Lettere innlandsfiske

 

En grei huskeregel er at jo kortere stangen er, jo enklere er det å kaste. Samtidig vil en lang fluestang være med tilbøyelig for manøvrering (mending) av snøret mens det befinner seg på vannet. Du vil også kunne kaste lenger dersom du har en lang fluestang.

AFTM står for «American Fishing and Tackle Manufactorers Association», og er en klassifisering med verdier fra 1 til 12. Disse verdiene sier noe om stangens egenskaper og hvilken type fisking stangen egnes for. Jo lavere tall, jo lettere fiske.

 

Aksjon | Hvordan bøyer stangen seg?

Ved valg av fluestang vil du ofte komme over uttrykk som «aksjon». Aksjon sier noe om hvordan fluestangen bøyes idet det kastes. Her deles det gjerne inn i hel aksjon (dyp aksjon), middels aksjon og toppaksjon.

Dersom tre fluestenger med hver av de ulike aksjonsklassene belastes med samme vekt, vil stangen med toppaksjon bøye seg i mindre grad. Dette kan være gunstig om du skal fiske etter større fisk som laks.

 

Énhånds eller tohånds fluestang?

En fluestang av typen «énhånds» har ett område med kork på håndtaket, og er beregnet for å kunne holdes med én hånd. En énhånds fluestang benyttes gjerne til fiske av mindre fisk i bekker, innsjøer, tjern og små elver.

I noen tilfeller vil du ha behov for en tohånds fluestang. Dette er en stang som har to områder med kort der hendene kan plasseres. Du fisker da med to hender, noe som gjør det enklere å fiske større fisk som laks.

 

Antall deler

Det er ikke enkelt å frakte med seg en fluestang som er nærmere tre meter lang. Denne vil fort oppta hele bilen i lengden, og ville vært vrien å transportere. Derfor vil som regel en fluestang bestå av flere deler som kan settes sammen.

De fleste fluestenger er todelte. Disse er også de enkleste å montere. Har du behov for å frakte med deg en fluestang i ryggsekken derimot, er det mer praktisk å finne en fluestang i opptil syv deler. Denne kan enkelt pakkes med i sekken.

Her finner du riktig fluestang!

I vår guide om fluestenger finner du en rekke ulike fiskestenger med ulik aksjon. I nettbutikken kan du enkelt sortere etter både stanglengde, klasse, énhånds/tohånds stenger og antall stangdeler.

Du kan i tillegg sortere stang etter merkevare. Det finnes en rekke populære produsenter som har fluestenger av høy kvalitet. Noen av de mest kjente merkene er:

 

  • Guideline
  • Scott
  • Vision
  • LTS
  • Hardy
  • Greys
  • Loomis
  • Orvis
  • Sage
  • Scierra

Snelle til fluefiske

Foruten fluestang, er du nødt til å ha en fluesnelle. Dette er også grunnleggende utstyr som er verdt å investere noen kroner i. De fleste snellemodellene leveres med egen bremse. Denne bremsen er viktig for at du skal kunne holde på fisken når den rykker og drar.

Du vil ofte se at sneller deles inn i de samme verdiene og klassene som stengene, noe som gjør det enklere å finne en snelle som er kompatibel med stangen. Du kan ofte finne sneller med mulighet for å veksle hvorvidt sveiven skal være på venstre eller høyre side.

Tenk også over størrelsen på trommelen. En stor trommel med god omkrets vil som regel føre til et mindre snøreminne. Sneller med stor omkrets vil derfor gi deg et mer ryddig og rett snøre mens snøret ligger på vannet.

Liner og snører

Når du skal velge fluesnøre, er det viktig å ta hensyn til stangens AFTM-klasse. Det vil nemlig være smart å velge en line og snelle i tilsvarende klasse. Når du fisker enkelt vil snellen sin hovedfunksjon være å håndtere snøret.

Innerst vil det plasseres en backing. Et backingsnøre kan betraktes som et linelager, og sørger for nok snøre dersom fisken skulle rase fra seg etter at den har bitt på fluen. Fisker du etter ørret, kan du med fordel ha mellom 50 og 75 meter backingsnøre.

Fisker du etter laks vil det ofte være behov for så mye som 150 til 250 meter med backingsnøre. Utenpå backingsnøret vil det festes et fluesnøre. Dette er typisk mellom 25 og 30 meter i lengde. Dette snøret har et parti på ca. 10 meter som utgjør snørets vekt, og kalles ofte «klumpen».

Helt ytterst på snøret festes en fortommer. Fortommen er – i likhet med klumpen – tapert. Dette sørger for at du oppnår en rullende bevegelse. Det finnes også en svært tynn spiss ytterst som sørger for at fluen presenteres elegant på (tørrfluer) eller i (våtfluer) vannet.

 

Hva er fortommer?

En fortom kan betraktes som det siste og avgjørende leddet mellom agnet du fisker med og hovedlinen. Det finnes fortommer av en rekke ulike materialer, som stål, tippets, monoliner og lignende. Innen fluefiske benyttes som regel taperte fortommer.

Valg av fortommer bør baseres på hva slags fisk du skal fiske etter. Noen er tilpasset saltvann, mens andre er beregnet på ferskvann.

Fluer til fluefiske

Foruten valg av fluestang, er det avgjørende å finne riktig flue. Fluen er nettopp åtet eller luren i jakten på fisk. Det er fluen som skal lokke fisken til å bite, og det er derfor avgjørende at du velger korrekt flue til den aktuelle fisketypen.

Det er naturligvis viktig at fluen – som er en kunstig imitasjon av naturlige fluer eller larver – ligner på fluer fra fiskens naturlige meny. Når du skal velge flue, vil valget stå mellom følgende fiskefluer:

 

  • Tørrflue: Etterligner insekter som lever på vannoverflaten
  • Våtflue: Etterligner ikke nødvendigvis et insekt, men er en attraktor
  • Klekker: Imiterer insekter som lever like under eller i vannfilmen, som er i ferd med å bli til et ferdig utviklet insekt
  • Streamer: Etterligner små fisk
  • Nymfe: Imiterer vannlevende insekter på tidlig stadium
  • Tube: Attraktor som er laget av rør av materialer som plastikk, aluminium eller lignende.

 

Du kan enkelt sortere fiskefluer etter hva slags fisk du ønsker å fange – enten det er ørret, laks, sjøørret, havabbor, gjedde eller lignende. Du kan også sortere på størrelse, farge og produsent.

 

Hvilken fiskeflue er best?

Når du skal velge fiskeflue er det smart å velge en velprøvd flue som mange opplever at funker. Dette kan spare deg for frustrasjon, slik at du slipper å stå i timevis uten at fisken biter. Hvilken flue som er best, kommer naturligvis helt an på hva du skal fiske etter.

Blant de beste produsentene av fiskefluer kan vi nevne Guideline, men også FishMadMan og Flydressing. Husk at du også kan kjøpe fluebindersett og binde dine egne fluer. Sistnevnte krever imidlertid fingerferdighet og tålmodighet!

Vadeklær og vadeutstyr

Innen sportsfiske og fluefiske er det mange som går til innkjøp av vadeklær. Dette er ikke noen nødvendighet, men er absolutt praktisk fiskeutstyr! Med vadeklær kan du komme deg et stykke ut i vannet uten å bli våt, noe som kan gi deg langt bedre rekkevidde.

Vadeutstyr omfatter vadesko, samt vadeklær som vadere, sokker, jakker og lignende. Felles for utstyret er at det er vanntett, noe som sikrer deg en komfortabel fisketur. Velg gjerne vadeklær i materialer som GORE-TEX eller lignende, da dette puster og har høy kvalitet.

Mange vadere eller vadebukser har fastsydde sokker nederst, slik at vann ikke trenger opp under buksen din. Du får mye ekstra frihet ved å kunne gå noen meter ut i et tjern eller en elv.

Bellybåt | Kom deg ut på vannet!

Annet populært fiskeutstyr som er nyttig å ha, er bellybåt eller en annen oppblåsbar båt. En bellybåt er en svært liten og oppblåsbar båt som nesten kan minne om en flytende stol. Du sitter med beina ned i vannet fra knærne og ned, og forflytter deg med svømmeføtter.

En bellybåt er ikke en nødvendighet, men lar deg i likhet med vadeklær komme nærmere fisken. Sammenlignet med en vanlig robåt, er en bellybåt enkel å frakte med seg på tur. Båten kan ofte bæres som en ryggsekk, og veier ikke mange kilo.

Siden du padler med beina under vann, vil du heller ikke bråke like mye som du gjør om du ror med årer. Mange fisk skremmes av lyd, så dette er en gunstig måte å nærme seg fisken på. Skitt Fiske har et bredt utvalg av bellybåter av høy kvalitet.

 

Hvordan velge bellybåt til fluefiske?

Med mange bellybåter å velge blant, kan det være utfordrende å finne den som passer best for akkurat deg. Her er det flere faktorer som spiller inn, inkludert pris, design, sikkerhetsnivå, stabilitet og vekt.

Dersom du er på jakt etter en bellybåt som scorer høyt på de fleste områder, kan vi anbefale Outcast Fish Cat 4 Deluxe LCS. Dette er en bellybåt som kombinerer høy kvalitet med funksjonalitet, design og en gunstig pris.

Det er smart å velge en bellybåt som er utformet smart, slik at båten ikke blir ustabil ved bølger eller litt vind. Husk også at du bør ha på deg redningsvest for sikkerhets skyld!

Hvis du ønsker å kjøpe bellybåt på budsjett, kan vi anbefale billigmodellen Berkley TEC – Pulse XCD eller Ron Thompson Max Float Belly Boat. Disse modellene er prisgunstige, men samtidig sikre og velfungerende.

Annet praktisk utstyr til fluefiske

Foruten fiskestang, snelle, snøre, vadeutstyr og bellybåt, kan vi anbefale å gå til innkjøp av diverse praktisk utstyr til fisketuren. Dette er utstyr du typisk ikke vet at du har bruk for før du står og fisker.

Det kan være smart å kjøpe en startpakke for fluefiske der du får nyttig utstyr som solbriller, flueboks, fluer, lineklipper, krokløser og pin-on-reel. Det er veldig greit å ha en liten saks som lar deg klippe linen ved behov, og solbriller som beskytter øynene mot solens gjenskinn i vannet.

 

Lærerike magasiner og bøker

Dersom du er ny innen fluefiske, kan det være mye å sette seg inn i. Mange ord og uttrykk kan virke greske, og du vet gjerne ikke helt hvor du skal begynne. Ved å lese bøker og magasiner om fluefiske, kan du potensielt lære mye nyttig på kort tid.

Et populært magasin blant fluefiskere er Oppstrøms. Dette utgis i flere utgaver årlig, og kan by på mange gode tips til fiskesteder og de beste fluene. Husk at det også finnes mange lærerike blogger om fluefiske og klipp på YouTube.

Dersom du ønsker å lære deg fluebinding for eksempel, har Skitt Fiske egne videoer om dette. Du finner også mange andre nyttige ressurser på nett.

Finn fiskeutstyr til fluefiske på 1-2-3!

Etter å ha lest denne guiden, vet du forhåpentligvis litt mer om hva slags fiskeutstyr du trenger for å sette i gang med fluefiske.

Finn en fluestang, snelle og snøre i første omgang, og vurder deretter om du har bruk for smart ekstrautstyr som bellybåt eller vadeklær. Skitt fiske!