Aldri før har det vært et så godt utvalg av fluestenger som vi har nå. Dersom du skal starte med fluefiske, er det mer enn nok å velge i.
Beste råd for fluestang
En fluestang er hovedverktøyet i fluefiske, og det er denne som legger grunnmuren for hvilken vekt resten av utstyret ditt skal ha.
Gode tilbud på fiskeutstyr hos Jakt og Friluft
sjekk herHva er en fluestang?
En fluestang kommer i forskjellige AFTM-klasser, lengde, deler, hurtighet og typer. Det finnes ikke en fluestang som passer til alle typer fluefiske. Noen stenger er mer allsidige enn andre, men som regel er de fleste stenger utviklet for et unikt bruksområde.
Dette kan enten være basert på type fisk, fiskeplasser eller kasteteknikker. Fluestenger kommer i en mengde ulike modeller og prisklasser, og dette er det viktigste verktøyet du har når du skal drive med fluefiske.
Hvilke typer fluestang finnes det?
Fluestenger kommer i ulike kasteklasser, basert på en AFTM (American Fishing and Tackle Manufactures Association) skala. Fluestengene blir delt inn i klassifiseringer som forteller oss hvilke egenskaper stangen har, samt hvilke fiskearter fluestangen passer til. Verdiene i skalaen går fra 1 til 12, hvor lavere tall er best egnet for lettere fiske, mens tallene øverst i skalaen passer best for kraftigere og større fisk.
I tillegg til klasse blir ordet «aksjon» brukt. Dette forteller deg hvordan stangen bøyer seg når det kastet. Nybegynnere behøver ikke å sette seg for mye inn i «aksjon», men når det skal fiskes regelmessig har dette mye å si. Aksjon blir delt inn i tre forskjellige klasser: Dyp aksjon, middels aksjon og toppaksjon. Hvis du belaster tre ulike stenger med forskjellige aksjoner likt, vil toppaksjon-stangen være den som bøyer seg minst.
En fluestang kan enten være tohånds eller enhånds. Skal du drive med laksefiske, vil det beste valget være en tohåndsstang. Enhåndstenger blir i hovedsak brukt av fluefiskere langs kysten og i mindre innsjøer, bekker, tjern og elver. Fluestenger kommer også i forskjellige hastigheter.
Hurtighet blir som regel brukt for å beskrive utrrettingshastighet eller generell hastighet. Her deles stengene inn i tre kategorier: Hurtig, middels og dyp/sen. Når vi snakker om hurtighet, mener vi tiden stangen bruker på å rette seg fra en oppspent posisjon til en utspent posisjon. Det kreves ikke mye teknikk å ha en hurtig stang, men en middels hurtighet er det mest vanlige valget. En dyp/sen hurtighet er mer krevende og brukes i hovedsak av erfarne fluefiskere.
Beste fluestang
Det er vanskelig å definere hva som er den beste fluestangen, ettersom dette avhenger av bruksområde. Skal du drive med lett fiske innenlands, vil en AFTM-klasse mellom 0 og 4, samt en lengde mellom 7 og 9,5 fot være et godt alternativ. Ved normal fiske innlands, blir AFTM-klassen 3 til 5 og lengden 7,5 til 10 fot anbefalt. AFTM-klasse 5 er en allsidig stang som kan brukes av de fleste.
Hvis du derimot skal fiske i tøffere forhold, både innlands og langs kysten, vil en AFTM-klasse mellom 5 og 8, samt en lengde mellom 8,5 og 10 være det beste valget. For generell laksefiske og sjøørret, anbefales det en AFTM-klasse mellom 7 og 12, samt en lengde mellom 9-16 fot.
Lengden på stangen har også mye å si for hvordan du kan kaste. I utgangspunktet vil du kunne kaste lengre med lang stang, men du må også manøvrere snøret etter kastet. Velger du derimot en kortere stang kan du kaste mer nøyaktig, og det er enklere å manøvrere både kastet og snøret. For nybegynnere vil den beste fluestangen være en kort stang som er enkel å håndtere.
Til slutt må du også velge mellom en tohåndsstang eller en enhåndstang. En enhåndstang blir ofte brukt i mindre innsjøer, kystfiske og elver. Her er det viktig at du velger en fluesnelle i eller under klassen 7. For en tohåndsstang kan du bruke fluesneller over 7, og disse egner seg best til laksefiske. Med dette i bakhodet kan du finne den beste fluestangen for ditt bruksområde og ditt erfaringsnivå.
Fluestang test
Før du leser deg opp på ulike fluestang tester, må du vite hva slags stang du er på jakt etter. Skal du for eksempel drive med laksefiske, vil alternativet være en tohåndsstang. Her er G. Loomis NRX et populært alternativ for erfarne fiskere. Dette er en fluestang som har klatret til toppen av en rekke tester, og gir deg en lett, hurtig men presis kasteopplevelse.
Hvis du er nybegynner og ønsker et rimeligere alternativ, vil Scierra Memento være et godt valg. Denne fluestangen egner seg like godt til nybegynnere som erfarne, og tilpasser seg brukerens kastestil. Her får du lange kast, en myk kurve og korte slaglengder. Aksjonen er medium rask og er derfor hakket raskere enn en enhåndstang.
Hvis du skal drive med kystfiske eller fluefiske i elver, innsjøer og bekker, vil en enhåndstang være et bedre alternativ. Blant tidligere testvinner kan vi nevne Loop 7X. Denne fluestangen har en rask demping og gir deg meget god ytelse. Her får du både nøyaktighet, allsidighet og presentasjon i toppklassen.
Scierra SRX V2 er et godt valg for de som er ute etter et rimeligere alternativ innen enhåndstenger. Denne er utviklet for å fungerer optimalt for fiske av ørret i ferskvann. Fluestangen blir ikke påvirket av ytre omstendigheter som kraftig vind og klarer å håndtere selv store fluer. Med denne stangen kan du kaste langt til en rimelig pris.
Hvor mye koster en fluestang?
Det finnes mange ulike modeller av fluestenger, og derfor vil prisene også variere stort. Her kan du finne stenger fra rundt 1 000 kroner, til langt dyrere alternativer. Som nybegynner er det naturlig å ikke bruke alt for mye penger på en fluestang, men det er likevel viktig at kvaliteten er på plass for en optimal fisketur.
Sammenlign priser på nett for å finne et rimelig alternativ. Husk å finne en modell som egner seg for din kastestil og ditt bruksområde, og gjerne forhør deg med profesjonelle eller butikkansatte før du går til innkjøp av din første stang.
De dyreste stengene vil naturligvis være bedre egnet for sitt område enn de billigste, men det er ikke sikkert at nybegynnere har behov for de mest avanserte egenskapene i første omgang.
Dyr eller billig fluestang?
Jo dyrere stangen er, desto bedre er den. Som med alt annet har pris mye å si for kvalitet og egenskaper, men dette betyr ikke at nybegynnere er nødt til å vrenge lommeboken. Dersom du nettopp har startet med fluefiske, burde det viktigste fokuset være å finne en stang som lar deg forbedre ferdighetene dine, samtidig som du er komfortabel med prisen.
Les gjerne på anmeldelser av fluestenger før du gå til innkjøp. Hvis en fluestang er alt for billig i forhold til andre alternativer, skyldes dette som regel en lavere kvalitet. Husk at stangen må være egnet til de fiskeartene du skal fiske, og den bør være enkel å håndtere. Skal du frakte fluestangen med deg på tur må du også vektlegge brukervennlighet.
Det er heller ikke sikkert at en nybegynner merker stor forskjell på de dyreste stengene. Disse er ofte forbeholdt erfarne fluefiskere som er på jakt etter unike funksjoner og egenskaper. Som nybegynner kan du komme unna med å velge et billigere alternativ, og en middels prisklasse vil gi deg det du behøver for å komme i gang med fluefiske.
Dersom du er med i et fluefiske-lag eller går på kurs, er det en god idé å prøve ut forskjellige stenger i ulike prisklasser. Da kan du sammenligne egenskapene og kanskje finner du ut at du ikke har behov for det aller dyreste alternativet. Som alltid er det lurt å sammenligne priser på nett og velge en seriøs forhandler.
Hvordan velge riktig fluestang?
Når du leter etter den perfekte fluestangen, må du tenke på både AFTM-klasse, lengde, type, hurtighet og deler. Som sagt brukes en tohåndsstang nesten bare til laksefiske, mens en enhåndstang er et mer allsidig alternativ. Velger du en lang tohåndsstang får du en god rekkevidde samt flere styringsmuligheter. Samtidig er tohåndsstenger utviklet for å takle styrken til laks.
En stang i AFTM-klasse 5, vil være det mest vanlige alternativet, og denne egner seg godt for vanlige fiske innlands. Videre må du også legge vekt på antall deler i stangen. Det mest vanlige er å ha en todelt fluestang. Dette er også de stengene som er enklest å montere sammen. En stang kan kommer i flere deler, og dette kan påvirke kvaliteten og brukervennligheten.
Dersom du reiser mye og skal frakte fluestangen med deg på tur, er ikke en todeltstang det mest brukervennlige alternativet. Her vil du ha to relativt lange deler, noe som fort kan bli et irritasjonsmoment. En fluestang som kan deles i flere deler, vil gjøre transporten mer behagelig. Her er det dog verdt å merke seg at mange ledd kan påvirke aksjonen.
Utvalget av fluestenger har aldri vært større, og derfor er det vanskelig å velge seg den beste stangen. Det viktigste er å finne en stang som egner seg til din unik kasteteknikk, og til dine bruksområder. Tenk nøye gjennom hvor du pleier å fiske mest, samt hvilke fisk du skal jakte på. Da har du grunnmuren på plass og kan finne den perfekte fluestang.