Bellybåt

Det er ikke alltid fiskelykken gjør seg gjeldende. Ofte handler dette om at fisken ikke er innenfor rekkevidde. Da er en bellybåt perfekt å benytte!

Når du står på land og fisker er du avhengig av å kunne kaste svært langt dersom fisken er på dypere vann. Det finnes imidlertid smarte løsninger på dette problemet. Med en såkalt bellybåt kan du nå fisken du ellers ikke når. Vi skal her se nærmere på hva en bellybåt er, og hvilken variant du bør velge!

Kjøp bellybåt av god kvalitet!

Jakt og Friluft har en av de råeste bellybåtene på markedet som er som laget for fluefiske. Sjekk ut bellybåtene til Jakt og Friluft her!

Hva er en bellybåt?

En bellybåt er enkelt forklart en liten, oppblåsbar båt eller flytering. Brukeren benytter imidlertid ikke årer som fremkomstmiddel, men beina. Du kan se på båten som en oppblåsbar stol, der du sitter med beina ned i vann. Svømmeføtter sørger for fremdrift.

Bellybåten bør ha praktiske løsninger som lommer eller bord, slik at du har mulighet til å legge fra deg utstyr ved behov. Formålet med en bellyboat er at du skal kunne komme deg ut på vannet med frie hender, noe som kan være praktisk ved for eksempel fiske.

Kan man bruke bellybåt til fluefiske?

Ja! En bellybåt er ypperlig for deg som driver med fluefiske. Siden du har frie hender kan du enkelt foreta kast mens du sitter i båten. En vanlig robåt kan fort skremme fisken, da båten er forholdsvis stor og synlig.

Med en bellybåt kan du komme veldig nærme fisken uten å skremme den bort. Du slipper også å lage skvulpelyder med årer, siden det er beina dine som sørger for fremdrift – under vannoverflaten.

Fluefiske foregår ofte på blikkstille vann, og selv den minste lyd kan skremme bort fisken. Med en bellybåt kan du enkelt nærme deg fisken, tilnærmet lydløst.

En annen fordel ved å benytte seg av bellybåt, er at det er enkelt å frakta båten med seg ute i naturen. Båten kan nærmest bæres som en ryggsekk, og veier heller ikke spesielt mye.

Hvor mye koster en bellybåt?

Bellybåter finnes i en rekke ulike prisklasser. Det er flere faktorer som avgjør pris, inkludert merkevare, kvalitet, funksjonalitet og lignende. Fra merker som Ron Thompson finnes det mange budsjettvennlige alternativer – som for eksempel Max Float Belly Boat.

De billigste bellybåtene ligger gjerne på rundt 1 500–2 000 kroner, og kan fås med det meste du trenger av utstyr og muligheter.

Du finner også mer eksklusive modeller, for eksempel fra merker som Outcast. Disse båtene koster fort fra 5 000 til 7 500 kroner, men har til gjengjeld svært god kvalitet og slitestyrke.

I mellomsjiktet finner du båter som ligger på 2 000–5 000 kroner, for eksempel fra merker som Berkley, Guideline og Keeper. Hva som passer best for deg avhenger av både budsjett og krav til ytelse.

Er det trygt å bruke en bellybåt?

Ja, så lenge du bruker den riktig! Når du ferdes på vannet bør du først og fremst benytte deg av redningsvest – også om du sitter i en bellybåt. Dette sikrer oppdrift dersom du skulle være uheldig å havne i vannet.

Husk at du gjerne har på deg full bekledning, og at det ikke nødvendigvis er enkelt å svømme om du detter i vannet. Selv en svært svømmedyktig person kan få problemer når tunge klær blir våte.

Det er også viktig å velge en bellybåt som er stabil og trygg. Hvorvidt en bellybåt er stabil, avhenger i stor grad av bredden og den generelle størrelsen på båten. En bred bellybåt vil naturligvis være mer stabil enn en smal modell.

Test av bellybåter

Det finnes mange gode bellybåter å velge blant. Vi skal nå ta en nærmere kikk på noen av de mest populære bellybåtene på markedet. Sjekk ut vår bellybåt-test og finn en favoritt!

 

Outcast Fish Cat 4 Deluxe LCS

Bellybåten Outcast Fish Cat 4 Deluxe LCS har fått tilnavnet «kongen av bellybåter», og det er ikke uten grunn. Dette er blant de mest funksjonelle modellene på markedet, og båten lever opp til våre forventninger både når det gjelder design, kvalitet og funksjonalitet.

Dette er en bellybåt som er designet for å sikre deg komfortabelt fiske både i elver, langs kysten og på vann. Outcast Fish Cat 4 Deluxe LCS er konstruert på en smart måte, noe som sikrer at båten ikke lar seg vippe over ende av litt bølger.

Båten er dessuten konstruert slik at vannmotstanden minimeres, slik at vannet ikke slår inn i bellybåten. Modellen er formet som en «U» og har to pongtonger som bues opp og forover i båtens baug. Dette sørger for at bølgene brytes effektivt.

Ønsker du en stabil og trygg båt, er dette et smart valg. Skulle båten mot formodning punkteres, vil den – takket være separate luftkamre – holde seg flytende. Her er noen av grunnene til at Outcast Fish Cat 4 Deluxe går seirende ut av vår test:

 

 • Stabil og trygg
 • Lettmanøvrert
 • Bryter vannet effektivt
 • Smart innredning med oppbevaringslommer
 • Mulighet for ekstrautstyr som fiskestangholdere, bærestropper og anker
 • Lav vekt for enkel frakt: 6,35 kg
 • Høy kvalitet av vinyl og PVC
 • God lastekapasitet: 135 kg
 • Enkel å blåse opp og montere

 

Ron Thompson Max Float Belly Boat

Er du ute etter et budsjettvennlig alternativ? Da er kanskje Ron Thompson Max Float Belly Boat båten for deg. Her får du en sikker og funksjonell bellybåt med et bredt og komfortabelt sete.

Setet er plassert nokså høyt og har også en solid rygg, noe som gir deg god oversikt og nok rom til å fiske. Båten har praktiske håndtak på siden, lommer og pakkestropper for enkel frakt. Med denne bellybåten får du en båt med:

 

 • Praktiske lommer
 • Sikker konstruksjon
 • Smarte ryggstropper for enkel frakt
 • Pongtonger med to kamre
 • Ekstra bredt sete

 

Outcast Super Fat Cat LCS

Er du på utkikk etter en solid bellybåt som er lettmontert og enkel å frakte med seg? Da kan kanskje Outcast Super Fat Cat LCS være bellybåten for deg. Dette er en svært kompakt båt som enkelt kan bæres med på tur i en egen bag.

I forhold til sin egen vekt, har denne modellen svært god lastekapasitet. Båten veier kun 5,4 kg, men tåler hele 136 kg i last. Dette gir rom for en middels tung person pluss mye fiskeutstyr!

Også denne båten er konstruert med to pongtonger og en smart U-form, noe som sikrer at bølgene brytes effektivt. Denne båten har mange likhetstrekk med Outcast Fish Cat 4 Deluxe LCS, og begge er inspirert av Thor Heyerdahls berømte RA-farkost.

 

 • Lettvekter
 • Enkel å frakte med seg i bag
 • Smart konstruksjon
 • Robust
 • Komfortabelt sete
 • God plass til fiskeutstyr

Hvilken bellybåt er best?

Hvilken bellybåt som passer best for akkurat deg kommer an på hvilke krav du stiller til båten. Uansett hva du foretrekker av muligheter, er det viktig at du velger en båt som er sikker.

En bellybåt av høy kvalitet bør også være enkel å frakte, siden du gjerne vil bruke den i et fiskevann som er et stykke fra trafikkerte områder. Pass derfor på at båten ikke veier for mye.

De beste bellybåtene har også tilhørende utstyr som svømmeføtter, fiskestangholdere, anker og lignende. Det er en fordel om båten kommer med ryggstropper, for enkel og komfortabel frakt.

Ellers er det viktig å velge en bellybåt som er stabil på vannet. Mange foretrekker modeller som er konstruert for å tåle bølger. Her er en oversikt over markedets beste bellybåter – altså båter som imøtekommer våre viktigste krav:

 

 • Outcast Fish Cat 4 Deluxe LCS
 • Outcast Super Fat Cat LCS
 • Outcast Fish Cat Scout
 • Ron Thompson Max Float Belly Boat
 • Guideline Drifter Kickboat
 • Kinetic Fish Hunter
 • Berkley TEC Pulse Pro XCD
 • Keeper Float Tube Kit

Bellybåt eller packraft til fluefiske?

Packrafting lar deg – i likhet med bellybåt – komme deg ut på vannet slik at du kan fiske der du ellers ikke har mulighet. Fordelen ved å gå for en packraft er at du ikke blir våt på beina. Samtidig må du bruke årer som fremdriftsmiddel, noe som kan skremme fisken.

En packraft er en liten, oppblåsbar båt som i de fleste tilfeller er konstruert av nylon og et belegg av uretan. Båten er derfor robust, og velegnet til å ta med seg på fisketur. En packraft er imidlertid større enn en bellybåt, og derfor ikke like enkel å frakte med seg.

Ønsker du en lett, liten og praktisk båt til fluefiske, anbefaler vi å heller gå for en bellybåt. Med egnede klær vil du sannsynligvis plages minimalt av å ha beina i vann.

Hvor kan jeg kjøpe bellyboat?

En bellybåt kan kjøpes ved mange ulike utsalgssteder. For best mulig oversikt og enkel handel, kan det være greit å kjøpe en bellybåt på nett. Produktene vi har omtalt i denne guiden finner du blant annet hos Skittfiske.

Det viktigste er at du finner et utsalgssted som har kunnskap om bellybåter, slik at du er sikker på at båten du kjøper er av høy kvalitet. Det er selvfølgelig også viktig at båten er konstruert på en sikker måte, noe seriøse forhandlere tar på alvor.

Oppnå bedre fiskelykke med en bellybåt!

Nå vet du hva du skal se etter ved valg av bellybåt. Finn en praktisk bellybåt som enkelt kan bli med deg på fisketurer langs kysten eller på et stille fjellvann.

Dersom du driver med fluefiske, vil en ny verden av muligheter åpne seg dersom du skaffer deg en bellybåt. Lykke til!