Fluefiske er en form for fiske med stang, der snøret utgjør kastevekten. Du benytter en såkalt fiskeflue for å lokke fisken til å bite på kroken.
Oversikt over fluer til fluefiske
Dersom du planlegger å begynne med fluefiske, er det viktig å vite hva slags flue du skal benytte deg av under ulike forhold. I denne guiden skal vi blant annet se på hva en fiskeflue er, samt hvilke typer fluer som bør brukes til ulike formål.
Gode tilbud på fiskeutstyr hos Jakt og Friluft
sjekk herHva er en flue?
I naturen er en flue et insekt som tilhører tovingeordenen. I Norge finnes det rundt 3 000 fluearter, og for flere arter foregår larvestadiet i vann. Dette er en viktig matkilde for flere av våre vanligste fisk. Dette har gitt opphav til fluefiske, der man fisker med en kunstig flue.
En fiskeflue vil i de fleste tilfeller imitere insekter som lever på vann, men kan også ha en mer fantasifullt utseende. Siden ulike fiskearter har ulike favorittfluer, finnes det egne fluer til fiske av sjøørret, fjellørret, laks og lignende.
En fiskeflue består typisk av en fiskekrok som er surret inn av fjær eller hår med en tråd. Når det fiskes etter harr og ørret er det vanlig å benytte fiskefluer som etterligner naturlig forekommende insekter. Innen laksefiske er det mer vanlig med fantasikreasjoner.
Hvilke typer fluer finnes det?
Vi deler som regel fiskefluer inn i to hovedkategorier: Tørrfluer og våtfluer. Disse fluene har fått sitt navn etter hvor i vannlaget fluen legger seg.
En tørrflue imiterer et insekt som flyter på vannets overflate. Dette kan for eksempel være nymfer. Fluen etterligner gjerne et vannlevende insekt som er på vei opp mot vannets overflate for å klekke. Tørrfluer er ofte impregnert for å skulle flyte best mulig.
En våtflue blir som regel trukket fra stang eller oter ved dorging, og etterligner fluearter som befinner seg i forskjellige vannlag under vannets overflate. De som driver med fluefiske omtaler gjerne våtfluen som «nymfe», altså et insekt som lever under vann før det forflytter seg til vannoverflaten for å klekke.
Våtfluer kan for eksempel etterligne vårfluer, døgnfluer, hårmygg eller steinfluer. Hvilken flue du bør benytte, avhenger blant annet av hvilken fisk du er ute etter. Ta gjerne en titt på fluene som lever på vannoverflaten der du skal fiske, og finn beste flue som ligner.
- Tørrfluer
- Våtfluer
Mest populære fluer
I Norge er det mange som fisker etter ørret, laks, sjøørret, havabbor og gjedde med flue. Av disse fiskeartene er det kanskje aller mest populært å fiske etter ørret. Du vil derfor finne et bredt utvalg av ørretfluer beregnet på ferskvannsørret.
Det finnes imidlertid også mange fluer tilpasset sjøørret og havabbor, mens utvalget av fluer til gjedde er noe mer innsnevret. Det finnes mange populære produsenter av fiskefluer, og de mest kjente er:
- Umpqua Flies
- Xstream
- Unique Flies
- Frodin Flies
- Guideline
- Eikre-Fly
- FishMadMan
- Vangen
- Fairpoint
- Rapala
- Flydressing
- Midgar
- Sølvkroken
Fluer til sjøørret
Dersom du planlegger å fiske etter sjøørret, har du som regel to valg når det kommer til valg av flue – nemlig attraktorfluer og imitasjonsfluer. Attraktorfluer er laget for å motivere sjøørreten til å angripe, og etterligner som regel ingen spesifikk flue.
Imitasjonsfluer er mer naturtro etterligninger av naturlige bytter sjøørret er kjent for å jakte. En sjøørret er en dyktig jeger, og har i tillegg en nokså variert meny. Det er ikke uten grunn at ørret og sjøørret finnes i stort sett hele verden. I Norge spiser sjøørret hovedsakelig følgende:
- Kutlinger
- Reker
- Sild
- Tobis
- Børstemark
- Krill
- Lopper
Dersom du fisker på grunt vann, er små reker og lopper ypperlig, mens i åpent vannlag kan det lønne seg å bruke større reker. Du vil se at fluer til ørretfiske ofte har rosa, grå eller oransje farge, noe som etterligner lopper og andre byttedyr ørreten elsker.
Når du fisker etter sjøørret er «pattegrisen» en populær flue å benytte, og ved siden av fluen «vaskebjørn» er dette et must å ha i fiskeskrinet ditt. Pattegrisen finnes i farger som oransje, sølv, hvit, grå og rosa. Begynn gjerne med sistnevnte! Her er noen populære fluer for fiske av sjøørret:
- Pattegrisen
- Kobberbassen
- Tangloppe
- Vaskebjørnen
- Fiberrejen
- Jiggy
- Kutling
Fluer til laks
Skal du fiske etter laks? Da er det smart å velge fluer som gjengir fargene godt under vann. Unngå å bruke gamle, stive fluer, da disse ikke pulserer like bra. Overraskende nok tar laks ofte nokså små fluer, på tross av sin store størrelse.
Det er mange som forteller om at de har fått laks med fluer på størrelse med små fyrstikkhoder. Når du fisker etter laks kan det være frustrerende at den ikke biter. Da anbefaler vi å ikke bare variere mønster på fluen, men å også variere hastighet og dybde.
Dersom du fisker i kaldt vann eller i store elver, kan det være greit å bruke store og litt fargesterke tubefluer. I etterkant av vårflom kan du gjerne fiske med middels store tubefluer. Her er noen tips til populære fluer for laksefiske:
- Tube Bomber
- Tri Turbo Bombers
- Frances Hexagon
Fluer til fjellørret
Fjellørret og sjøørret er samme fisk, men i likhet med laks gyter og forplanter ørret seg i ferskvann og elver før den immigrerer til sjøen. I ferskvann spiser ørreten gjerne steinfluer og fjærmygg, og det er derfor smart å bruke fiskefluer som imiterer disse artene.
Benytt gjerne flere ulike fluer mens du fisker, og prøv deg litt frem – for ørreten kan være nokså selektiv. I fiskeskrinet kan du gjerne ha både steinfluer, myggimitasjoner, døgnfluer og døgnfluenymfer. Du kan til og med bruke maurimitasjoner. Her er noen tips til ørretfluer:
- Telemarkskongen
- Teal & Red
- Sølvdokka
- Skogsmaur
- Klinkhammer
- Hopper Bibio
- Royal Coachman
Hvordan velge riktig flue?
Utvalget av fiskefluer kan være overveldende for en nybegynner. Det finnes både blå, brune, grønne, gule, hvite, grå og svarte fluer, og fluene finnes attpåtil i mange ulike størrelser. I tillegg vil du se at ulike fluer har ulike krokstørrelser.
Skal du for eksempel fiske etter laks med flue, bør du ta flere faktorer med i beregningen. Vanntemperaturen spiller blant annet en viktig rolla, da laksens evne til å reagere avhenger av omliggende temperatur. Ved lav (under 6 grader) eller høy (over 13 grader) temperatur reduseres laksens reaksjonsevne.
Skal du lykkes med fluefiske av laks i ugunstige temperaturer, er du derfor avhengig av å bruke tyngre fluer som kommer nærmere fisken. Du må også tenke på faktorer som vannstand. I lav vannstand brukes gjerne mindre fluer, mens større fluer brukes i høyere vann.
I tillegg til dette, bør du ta lysforholdene med i betraktningen. Husk at dersom du fisker under mørke forhold (for eksempel tidlig om morgenen) bør du bruke mørke fluer. Under lyse forhold er det greit å velge lysere fluer. Da blir fluene mer synlige for fisken!
- Temperatur
- Vannstand
- Lysforhold
Hvor kan jeg kjøpe fluer?
Det finnes mange utsalgssteder som selger fluer til både ørret, laks og abbor. Det enkleste er kanskje å kjøpe fiskefluer på nett, for eksempel hos Skittfiske. Her kan du enkelt sortere fluer etter fiskeart, og du kan filtrere utvalget etter både størrelse, merkevare og farge.
Når du kjøper fluer på nett kan det også være greit å kontakte kundeservice dersom du trenger gode råd. Husk at valg av fiskeflue bør baseres på mer enn bare fiskeart – både årstid, geografi og lignende spiller inn.
Lage eller kjøpe fluer?
Det er fullt mulig å lage fiskeflue selv! Dersom du skal lage fluer egenhendig, er det imidlertid en del ting du må ta hensyn til, og mange velger derfor å kjøpe ferdige fluer. Du bør for eksempel unngå store, synlige knuter. Dette for at fisken ikke skal bli skeptisk til fluens fasong.
Det kan være smart å benytte mørk tråd, slik at fluen ikke ser blek og livløs ut i vannet. Dette vil fisken ofte være skeptisk til å bite på. Under den varmeste årstiden kan det imidlertid være lurt å bruke lyse materialer, da dette fanger fiskens oppmerksomhet fra avstand.
Skal du lage fluer med ben, er det viktig at beina plasseres i korrekt nivå, slik at fluen får et mest mulig naturlig utseende. Pass også på at du fjerner lukten av lim ved å vaske fluen i en luktfri såpe.
Lager du tørrfluer benyttes mer bust, hår eller fjær, og fluen er gjerne av et mykere materiale. Våtfluen har mindre fjærdrakt og er som regel tung. Her er fremgangsmåten om du ønsker å binde fluer selv:
- Fest kroken i bindestikke uten å dekke spissen på kroken. Sørg for at kroken er plassert vannrett på skaftet.
- Fest tråd til krok ved å holde tråden med venstre hånd, og deretter føre trådholder en runde rundt skaftet på kroken med høyre hånd. Surr tråden rundt seg selv, og fest den.
- Legg på hale. Her kan du for eksempel bruke antrongarn eller ordinært ullgarn. Surr tråden rundt garnet, og fest halen mot krokbøyen.
- Fest på fjær eller påfuglherl i festepunktet.
- Surr herlene i retning av krokøyet og fest dem.
- Fest et hanehackle av passende størrelse.
- Grip hacklet med lemma og fest hackle-fjæren rundt skaftet på kroken.
- Fest hacklet. Fjern overflødig fjær. Ta noen ekstra runder med bindetråden slik at hacklet føres noe bakover.
- Lag et hode i front av fluen ved hjelp av bindetråden. Fullfør med knuteverktøy eller halvstikk, og lakker hodet.
Lykke til med fluefiske!
Nå har du litt grunnleggende kunnskap om fluer til fluefiske. Enten du skal fiske etter laks, ørret, abbor eller lignende, finnes det en flue for ditt formål.
Prøv deg fram, og finn en flue som fungerer for deg. Skitt fiske!