Det finnes et hav av forskjellige fluesnører å velge fra. Så hvilket fluesnøre skal du velge til fluefisket ditt? Vi tar her et dypdykk ned i dette spørsmålet!
Beste snøre for fluefiske
Før i tiden pleide fluesnører å kreve mye vedlikehold, men i dag produseres de heldigvis i syntetiske materialer – hvilket både krever mindre vedlikehold og varer lengre.
Gode tilbud på fiskeutstyr hos Jakt og Friluft
sjekk herHvilke typer fluesnøre finnes det?
Fluesnører er designet for å tiltrekke seg ulike typer fisk, og du velger snøre alt ettersom hvor og hva du skal fiske. Som regel vil et vanlige snøre ha en lengde på rundt 30 meter, og består av en klump og en skyteline.
Kastevekten ligger i selve klumpen og skyteline gjør at du kan kaste lengre. Et fluesnøre følger også en AFTM-skala, akkurat på lik linje som fluestenger. Skalaen forteller deg hvilket snøre som egner seg best for stangen du har. Dette gjør det enklere for nybegynnere å finne et passende snøre. Vi kan dele fluesnører inn i ulike typer: Weight forward, Long Belly, Flytesnøre, Synkesnøre, Double taper, Intermediatsnøre og Skyteklump.
For nybegynnere er det ofte valg av fluesnøre som er det vanskeligste. Et fluesnøre består av mange deler, men det er to typer snører som blir brukt mest. Et synkesnøre, markert med S for synking, og et flytesnøre markert med F for floating. Innenfor disse gruppene finnes det også forskjellige klasser basert på området du skal fiske i.
Et synesnøre brukes som regel når fiskene står dypt ned i vannet. Hvis du ønsker å komme nært bunnen er dette det beste alternativet. Synkesnører brukes også av mange til laksefiske med flue, men da helst tidlig i sesongen. Et flytesnøre er derimot det som oftest blir brukt av nybegynnere. Dette snøre kan brukes både til tørrfluer som skal flyte på overflate, så vel som våtfluer hvis fiskene ligger rett under overflaten.
Beste fluesnøre
Det beste fluesnøre for deg, vil avhenge av hvor du skal fiske og hvilke ferdigheter du har. For nybegynnere er det som sagt anbefalt å bruke et flytesnøre, og da gjerne et WF-snøre. Slike snører er svært enkle å håndtere samtidig som de kan brukes i en rekke ulike fiskesituasjoner. Et fluesnøre med lite minne og en glatt overflate er også å anbefale.
Et WF-snøre, også kalt Weight Forward, er den mest utbredte typen snøre. Klumpen, eller kastevekten ligger lang ute på snøret, hvilket gjør det enkelt for nybegynnere å starte med kastet. Klumplengden vil selvfølgelig variere alt ettersom hvilket design snøret har, men som regel ligger den på +/- 10 meter.
Det aller viktigste er at snøret passer til stangen du har, og at det egner seg for den fiskeplassen du har i tankene. Tenk gjennom hvor du skal fiske og velg snøre deretter. Slik finner du det beste fluesnøre for din fiskesituasjon.
Forhør deg gjerne med kursinstruktører eller lokale fiskebutikker. De vil kunne gi deg nyttige råd og tips. Husk at det finnes et stort utvalg av fluesnører, og sjansene for at du får anbefalt ulike typer er store. Så lenge snøret passer til stangen, fiskeplassen og prisklassen din, kan du være trygg på at du har gjort et godt kjøp.
Fluesnøre test
Det finnes mange tester av fluesnøre liggende på nett, og her kan du sile ut de testene som fokuserer på fluesnører aktuelle for din prisklasse og ditt bruksområde. Airflo 40+ er et eksempel på et fluesnøre som har klarert til toppen i en rekke tester. Dette er et langt snøre som takler selv de største fluene og sterk vind. Guideline Presentation skiller seg også ut med en kort klump og et lett kast.
Som sagt vil det beste fluesnøre for deg, avhenge av hvor du skal fiske og hva du skal fiske. I tillegg vil pris spille inn. Som nybegynner ønsker du gjerne ikke å betale for de aller dyreste snørene, og dette er heller ikke strengt tatt nødvendig i startfasen. I begynnelsen burde du heller fokusere på et fluesnøre som er enkelt å jobbe med og som gir deg god erfaring.
Ettersom det finnes et hav av ulike fluesnører, vil du gjøre lurt i å lese tester på nett. Hvis du spør fluefiskere om deres anbefalinger, vil du nok ende opp med mange forskjellige svar. Det handler om smak og behag, hvor du skal fiske, hva du skal fiske og hvilket erfaringsnivå du har. Skal du fiske i elv bør du søke etter tester for dette, og skal du fiske i innsjø vil du finne andre testvinnere.
Våtfiske anbefales for nybegynnere, og da er det lurt å ta utgangspunkt i et lett fluesnøre som egner seg godt for elver. Tenk gjennom hvilken størrelsen din lokale elv har, og gjør research deretter. Guideline Control 3.0 er et ypperlig fluesnøre som er designet spesielt for nybegynnere og våtfiske. Dette fluesnøret passer til små- og mellomstore elver, og er enkelt å håndtere. Skal du fiske på et folksomt sted er dette også et godt alternativ.
Hvor mye koster fluesnøre?
Akkurat som at det finnes et hav av ulike fluesnører, finnes det også en mengde forskjellige priser. Et fluesnøre kan koste alt fra noen få hundrelapper, til flere tusen kroner. Som nybegynner er det lurt å fokusere på et lett snøre, og du må gjerne sikte deg til en lavere prisklasse. Likevel er det viktig at snøre er av god kvalitet, enkelt å jobbe med og gir deg muligheten til å forbedre ferdighetene dine.
Et godt snøre for nybegynnere ligger vanligvis på mellom 500 og 700 kroner, men som sagt kan prisen variere stort. Vekt, produsent og tilbyder spiller også en stor rolle i den endelige prisen. For å finne den beste prisen på ditt valgte snøre, er det lurt å sette av litt tid til å sammenligne forskjellige utsalgssteder.
Finn et fluesnøre som passer deg og bruk sammenligningssider til å finne den beste prisen. Her kan du også finne gode tilbud og rabatter, noe som kommer godt med for både nybegynnere og erfarne. Generelt sett har nettbutikker som Skittfiske et godt utvalg og rimelige priser på sine fluesnører. Her finner du de mest kjente produsentene og snører av høy kvalitet til en billig penge.
Dyrt eller billig fluesnøre?
Som med alt annet, er det dessverre slik at de dyrere snørene ofte er av bedre kvalitet enn de billigste snørene. Likevel behøver du ikke å tømme lommeboken dersom du er nybegynner. Da er det gjerne enkleste å starte med lette snører, og disse koster ikke mer enn noen få hundrelapper.
Som nybegynner trenger du ikke å lete etter toppkvalitet, og da kan de billigere snørene være et godt alternativ. Sørg bare for at snøre egner seg til resten av utstyret og gir deg muligheten til å forbedre ferdighetene. Uansett pris bør du alltid se etter et snøre som er enkelt å håndtere.
Fisker du mye kan du heller unne deg et dyrere snøre. For hobbyfiskere som ikke ønsker å legge for mye penger ned i snøret, er det ikke behov for å gå etter de dyreste alternativene. Husk at så lenge snøret har god kvalitet, kan det ha like lang levetid som et dyrt snøre.
Som sagt lønner det seg alltid å sammenligne modeller og typer, det er slik du finner de beste tilbudene. Ofte er det utstyret som avgjør hvorvidt en fisketur blir vellykket eller ikke, og derfor er det verdt å legge litt omtanke i hvilket utstyr du faktisk tar med deg. Selv om du er nybegynner, behøver du ikke å gå for det aller billigste alternativet. Hvis du må bytte snøret ut ofte vil det bli dyrt i lengden.
Finn deg et snøre som er i en prisklasse du er komfortabel med, men husk å ikke se deg helt blind på pris. Kvalitet, kompatibilitet og levetid er også viktig å ta med i betraktning. Nybegynnere kan velge seg et rimelig alternativ, mens entusiaster og storfiskere gjerne legger litt ekstra penger ned i utstyret. De tyngste snørene er også blant de dyreste, og dette er gjerne ikke det alternativet nybegynnere går for.
Hvordan velge riktig fluesnøre?
Når du skal velge et fluesnøre er det viktig at dette er kompatibelt med fluestangen. Hvis du har en stang i vektklasse 6, må snøre også være i samme vektklasse. I utgangspunktet gjør dette det enkelt for nybegynnere å velge riktig snøre, men av og til har fluestenger en dobbel klasse. Dette kan for eksempel være 4/5 eller 5/6. I slike tilfeller vil typen snøre avhenger hvilken vektklasse du skal gå for.
Har du et WF snøre burde du gå for den høyeste verdien, og har du et DT snøre bør du går for den laveste verdien. Det er viktig å velge riktig vektklasse, da et altfor lett snøre ikke vil kunne belaste stangen på riktig på måte. På samme måte kan et tungt snøre gi stangen for mye belastning, hvilket kan skape slappe kast som driver bort fisken.
Skal du fiske i dypt vann eller på overflaten? Skal kastet være langt, eller skal det så vidt bryte vannfilmen? Dette er aspekter du nå tenke på før du velger et snøre. Gjør deg kjent med hvilket utstyr du har fra før og finn ut hvilke fiskeplasser du skal fiske på. Dette gjør det langt enklere å starte jakten på det beste fluesnøre.