Fluesneller

Fluesneller er en viktig del av fluefisket. Hvordan fungerer disse, og hvilke bør du velge for din fisketur? Lær mer om fluesneller i denne artikkelen!

En god fisketur avhenger av at utstyret er på plass. Når du skal bedrive fluefiske, er det liten tvil om at snella er en av de viktigste komponentene for suksess.

KJøp fluesnelle fra Jakt og Friluft - god kvalitet og gode priser!

Vi tror at du kommer til å bli like trollbundet av utvalget av fluesnellene til Jakt og Friluft som oss. Dette er en butikk som virkelig kan tingene sine!

Hva er en fluesnelle?

En fluesnelle kommer i mange ulike størrelser og er designet for et spesifikt bruksområde. Vi ser vanligvis at fluesneller har en enkel utforming med et kulelager og en lukket brems. Fluesneller består i hovedsak av tre deler: Spole, snellefot og snellehus. Som sagt har hver snelle et spesifikt bruksområde. Laksefiske krever for eksempel en kraftig snelle, mens ørretfiske krever en lettere snelle.

Dersom du skal fiske etter større fisk, er det viktig at snellen har en brems som kan være med på slite ut fisken. Skal du derimot fiske etter mindre fisk vil ikke dette være like viktig. Fluesneller deles inn i ulike vektklasser, på lik linje som annet fluefiskeutstyr. Dette gjør det enklere å finne en snelle som passer til stangen.

En fluesnelle har et bremsesystem som gjør det enklere å slite ut fisk, men det er viktig at du vedlikeholder fluesnellen for at dette systemet skal fungere optimalt. Godt vedlikehold vil også sørge for at fluesnelle varer lengst mulig. Skyll den godt og oppbevar den riktig, dette er særlig viktig om du bruker snellen i saltvann.

Hvordan fungerer en fluesnelle?

I Norge har de fleste fluesneller en brems, dette gjør at du ikke behøver å slite ut fisken på egenhånd. Hvis du fisker etter store og sterke fisk, er dette et særlig viktig element. Du kan som regel veksle sveiven mellom venstre og høyre side, men det er viktig at du ikke bytter side etter du har satt på linen.

I tillegg har fluesneller en trommel, denne finnes også i ulike størrelser. Vi ser vanligvis at en større omkrets på trommelen gir et mindre minne, og derfor er vil dette også gi deg et mer ryddig og rettere snøre. En større omkrets kan også sørge for en bedre utveksling.

De aller fleste fluesneller solgt i Norge vil komme med et bremsesystem, men kvaliteten på dette systemet variere fra produsent til produsent. Noen bremsesystem er enklere enn andre, mens noen blir upåvirket av skitt, temperatur, fukt og andre ytre faktorer. Dette vil naturligvis påvirke levetiden til fluesnellen.

Beste fluesneller

Hvis du spør fluefiskere hva som er den beste fluesnellen, vil du nok få mange forskjellige svar. Dette handler først og fremst om hvilken vektklasse utstyret ditt er i, hvor du fisker og hva dine preferanser er. Sage Spectrum er en fluesnelle som har blitt veldig populær de siste årene. Denne snellen kommer i forskjellige størrelser og vektklasser, og er derfor et meget allsidig og brukervennlig alternativ.

En fluesnelle bør være både slitesterk, samtidig som den skal være lett og enkel å kaste med. Skal du fiske etter laks? Da bør fluesnellen være kraftig og ha en stor bremseoverflate. Dette reduserer sjansen for varmgang, særlig hvis du drive med lange kast. Hvis du derimot skal fiske etter ørret, trenger du en lettere snelle med en overløpsbrems. Dette betyr at du bremser snellen med håndflaten.

En god fluesnelle bør også ha et vanntett bremsesystem, uansett hvor du skal fiske. Dette er like viktig om du fisker i elv, innsjø eller i saltvann. Sistnevnte har noe hardere forhold enn ferskvann, og derfor er det ekstra viktig at bremsesystemet er tett. Den beste fluesnellen for deg vil være en som er spesialutviklet for ditt bruksområde.

Fluesneller test

Produsenter som Greys, Guideline, Orvis, Vision, og Waterworks-Lamson kommer som regel godt ut i tester av fluesneller. Det kan være nyttig å se på tester, både for nybegynnere og erfarne fluefiskere. Men det er viktig at du ser på tester av fluesneller som egner seg for dine bruksområder. En fluesnelle blir som sagt utviklet for et spesifikt bruksområde, og derfor vil ikke den beste fluesnellen til innlandsfiske, være den beste snellen til fluefiske i elver og bekker.

Helst bør bremsesystemet være vanntett og ikke la seg påvirke av ytre faktorer. Dette gjør at fluesnellen fungerer optimalt, og du vil kunne bruke den mye lengre. Dersom du skal fiske etter lettere fisker, er ikke dette like viktig. Hvis du skal ha en snelle i klasse 4/6 til ørretfiske, vil Guideline sine fluesneller være et godt alternativ.

Guideline sin Fario LW egner seg utmerket til ørretfiske. Her får du en myk brems og en lett snelle, hvilket gir deg en rask innsveiving. Bremsesystemet er vanntett, samtidig som det er kraftig nok til å slite ut og bremse fangsten. Dette er en modell som kommer i ulike størrelser, og kan derfor brukes i forskjellige vektklasser. Sørg bare for at du kjøper den snellen som egner seg for din stang.

Orvis er et godt valg dersom du skal fiske i områder med liten plass, men vil ikke egne seg like godt i saltvann. Derfor er det lurt å først og fremst kartlegge hvilket behov du har for din snelle, og deretter søke etter tester for denne typen. Det er vanskelig å definere hva den beste snellen er, ettersom alle fluefiskere vil ha unike behov.

Hvor mye koster en fluesnelle?

En fluesnelle kan koste alt fra 700 kroner til flere tusen. Her avhenger det både av produsent, farge og vektklasse. Mange velger å kjøpe et sett med fluesneller, slik at de får mer for pengene. Vi ser vanligvis at en fluesnelle koster mellom 1 000 og 3 000 kroner, men prisene variere stort fra produsent til produsent.

Når du er nybegynner, behøver du ikke å gå for de dyreste alternativene. Men det er viktig å velge en snelle som er i riktig vektklasse og som passer til stangen din. Du kan velge mellom forskjellige typer og farger – etter hvert vil du nok finne en favorittsnelle og skape dine egne preferanser. Hvis du ikke ønsker å betale for mye for en fluesnelle, er det lurt å sette av tid til å sammenligne priser.

Først bør du finne en modell som egner seg for utstyret ditt, og deretter kan du starte sammenligningen. Bruk sammenligningssider og andre nettsider for å finne de beste tilbudene. Husk at en snelle kan koste alt fra 700 kroner til 9 000 kroner. Spør gjerne andre fluefiskere om hva deres preferanser er, og prøv ut forskjellige modeller.

Hvis du først har betalt mye for fluesnellen din, ønsker du selvfølgelig at denne skal vare lengst mulig. Godt vedlikehold og riktig oppbevaring vil hjelpe deg her. Husk å skyll godt av snellen etter hvert bruk, særlig om du skal fiske i saltvann.

Hvilke produsenter lager fluesneller?

Blant de mest anerkjente og populære produsentene innen fluesneller, kan vi nevne: Greys, Guideline, Orvis, Vision og Waterworks-Lamson. Dette er produsenter med lang erfaring, og fluesnellene kommer i ulike fargevarianter, pris- og vektklasser. Guideline er et kjent navn blant nordiske fluefiskere. Dette er nemlig et Skandinavisk selskap som har produsert, designet og utviklet produkter for fluefiske siden 1991.

Orvis er et amerikansk selskap som har produsert produkter innen sport, jakt og fluefiske siden 1856. Denne produsenten tilbyr klassiske fluesneller og blant deres mest populære produkter finner vi fluesneller for innlandsfiske. Fargen sort nikkel er en gjenganger her. Hvis du er på jakt etter de beste fluesnellene, er Skittfiske et godt alternativ. Her finner du et godt utvalg fra de ledende produsentene.

Det er viktig at utstyret du bruker er av god kvalitet, slik at dette ikke hindrer deg fra å dra inn storfangsten. Selv om fluefiske krever en god teknikk og mye trening, er det også viktig at utstyret hjelper deg med fiskelykken. Derfor er det lurt å velge en fluesnelle fra en anerkjent produsent, som virkelig har lagt sjelen sin i å utviklet kvalitetsutstyr.

Hvordan velge riktig fluesnelle?

Når det gjelder fluesneller vil de fleste sportsfiskere ha sine unike preferanser. Valg av fluesnelle er personlig og ofte handler det om smak og behag. Størrelsen på fluesnellen har også mye å si. Igjen er det viktig å velge en fluesnelle som egner seg for vektklassen til fluestangen din. Dette går igjen i alt utstyr, men er særlig viktig når det gjelder fluesneller.

For lett og vanlig innlandsfiske passer klassene 2/3/4, 3/4/5 og 4/5/6. Dette er fluesneller som blir brukt for å fange blant ørret. Dette er relativt små sneller som blir brukt av mange fluefiskere hver sesong. Her kan vi anbefale sneller fra Watenworks , som ofte selger sett med flere sneller i samme pakke.

Hvis du ønsker deg en litt større fluesnelle, vil klassene 6/7/8 og 7/8/9 vær et godt alternativ. Sistnevnte kategori er fluesneller som er utviklet for å passe godt til enhånds fluestenger. Det er viktig å merke seg at alt over klasse 7, passer best til tohånds fluestenger. De største fluesnellene finner vi klassene 8/9, 9/10 og 11/12/13. Dette er som sagt sneller tilpasset tohånds fluestenger.

Det er altså viktig å velge en fluesnelle som passer vektklassen til stangen din. Tenk også gjennom kvalitet og levetid, dette har mye å si for hvordan fiskeopplevelsen din blir. Etter at du har funnet en fluesnelle i riktig klasse, er det opp til deg å velge hvilken du mener er best. Erfarne fluefiskere har gjerne sine favoritter, og til syvende og sist er det en smakssak hvilket merke og hvilken farge du går for.