Nybegynnere lure ofte på hvilken flue man får mest fisk på. Dette er et spørsmål med mange svar og her avhenger det både av hva du skal fiske etter og hvilken årstid det er.

Lysforhold, temperatur og overflateaktivitet spiller alle en viktig rolle når du skal velge deg en flue. Det beste er alltid å prøve seg frem, men det finnes også noen generelle tips du kan følge.

Test fluen på forhånd

Dersom du fisker mye med flue, har du nok opplevd at en og samme flue ikke vil gi deg det samme resultatet hver eneste sesong. Eleven, innsjøen eller vannet kan forandret seg med tiden, og endringer i vannstanden vil påvirke hvilken flue du får mest fisk på. Når fiske biter på vil den først og fremst se silhuetten av fluen. Du kan teste fluen på forhånd ved å se silhuetten av den mot himmelen. Her vil lysforhold og vannstand spille en stor rolle.

En enkel huskeregel å følge er at jo mørkere det er, desto mørkere fluer bør du bruke. Når det er sterk sol, kan det være smart å bruke lyse eller fargerike fluer. Det er derfor vanskelig å si hvilken flue som gir deg mest fisk, ettersom det avhenger av hvor du fisker, hva du fisker etter og hvilket vær det er ute.

Temperatur på vannet

Noen fisker, særlig laks, vil endre sin reaksjonsevne avhengig av hvilken temperatur det er i vannet. Hvis vannet blir for kaldt eller for varmt, vil reaksjonsevnen til laksen bli langt tregere og dårligere enn vanlig. For å få en god fangst er det da viktig å sjekke temperaturen, før du velger fluer. Alt under 6 grader kan regnes som en kald temperatur, og alt over 12 grader blir sett på som varmt.

Hvis du skal fiske i disse forholdene, bør du bruke en flue som kan komme nært reviret til laksen. Her kan det altså lønne seg å bruke større fluer, men det avhenger også av hvilken fluesnelle du bruker. Vanligvis vil en større flue være tyngre og kunne gå lengre ned i elven. For få flest fisk under skiftende temperaturer, vil en større flue egne seg best.

Hvis du skal fiske etter ørret vil også tiden på døgnet spille en faktor. Noen opplever at fiske er best tidlig på morningen, men dersom det er vindstille og varme i luften, kan du også oppleve fiskelykke midt på dagen. Hvis solen står på, vil fargerike fluer være et godt valg.

Slik velger du rett flue

For å få flest fisk, er det altså viktig å gjøre seg kjent med forholdene før du starter å kaste. Her må du ta både vannstand, temperatur og lysforhold med i betraktning. Det er dermed vanskelig å avgjøre hvilken flue som er best, ettersom det er mange faktorer som spiller inn. En laks i kaldt eller varm vann, vil lettere kunne se større fluer som nært reviret.

Skal du derimot fiske etter ørret, er det viktig å bruke sansene til å se hva som skjer på overflaten av vannet. Hvis det er mye aktivitet på overflaten, kan det lønne seg å bruke en flue som ligner på de eksisterende insektene. Hvis overflaten er rolig kan du bruke en flue som når litt dypere ned i vannet.

Det lønner seg å ha et godt utvalg av ulike typer fluer og størrelser. Da kan du teste forholdene og bruke sansene og erfaringen din til å velge den som gir deg flest fisk under de aktuelle forholdene. Det aller viktigste tipset er å prøve seg frem, det er slik du finner ut hva som fungerer best for deg.