Fluefiske kan være en dyr hobby, men det behøver ikke å være det. Det finnes et hav av valgmuligheter når du skal finne det perfekte utstyret. Prisene varier stort og du kan betale alt fra noen hundrelapper, til flere tusen kroner. Det handler bare om hva du er villig til å legge ned i utstyret og hvilke egenskaper du er på jakt etter.

Det finnes ikke en guide med det perfekte fluefiskeutstyret til alle. Her avhenger det både av hvor du skal fiske, hva du skal fiske, erfaringsnivå og personlige preferanser. Det dyreste utstyret er som regel forbeholdt ekspert, erfarne eller entusiaster. Som nybegynner behøver du ikke å vrenge lommeboken for å kjøpe ditt første sett med utstyr.

Når du skal kjøpe inn alt du trenger på en gang, vil det naturligvis bli en liten sum til sammen. Derfor er det mange som ønsker seg fluefiskeutstyr til jul, bursdager og farsdager. Et godt tips er å bruke sammenligningssider på nett, prisene vil nemlig variere mye fra butikk til butikk. Vi skal gå gjennom hva du trenger av utstyr og hvor mye det koster å drive med fluefiske.

Hva koster fluestenger?

Det aller første du trenger er en fluestang. Her har du mange valgmuligheter og stengene kommer i forskjellige klasser, alt ettersom hvor og hva du skal fiske. Stengene er delt inn i en AFTM-skala med verdier fra 1 til 12. Verdien på stangen din vil være med på avgjøre resten av utstyret. Les gjerne vår guide om fluestenger som forteller deg litt mer om hvilken stang du burde bruke og hvor mye det koster. 

Når du driver med fluefiske er det veldig viktig at utstyret passer sammen, og derfor vil det meste være markert et sted på AFTM-skalaen. Dette gjør det enklere for nybegynnere å finne ut hva som går sammen. En fluestang kan koste alt fra noen hundrelapper, til flere tusen kroner. Du behøver ikke kjøpe det aller dyreste først, men det er viktig at stangen er av god kvalitet og er enkel å håndtere. Her kan regne med å betale mellom 1 000 og 2 000 kroner.

Utstyr til fluefiske

Videre trenger du også fluesneller, flueline og fluer/agn. Fluesneller kan være ganske dyrt, men det behøver ikke å være det. Det er viktig at du velger en snelle som egner seg for den fiskearten du skal jakte på. Hvis du for eksempel skal fiske etter sterke og tunge fisk, bør snellen ha et godt bremsesystem.

For ørretfiske er ikke bremsesystemet like viktig, men de aller fleste sneller som selges på markedet har en form for brems. Dette er med på å slite ut fisken slik at du slipper å gjøre dette arbeidet selv. Snellen er også delt inn i AFTM-klasser og ulike størrelser. Når du velger deg en snelle kan det lønne seg å kjøpe et sett med flere sneller, da får du mest for pengene.

Fluesneller kan koste alt fra 1 000 til 10 000 kroner. Her handler det først og fremst om å finne en i riktig klasse, men personlige preferanser spiller også inn. Du kan regne med å betale rundt 1 500 til 2 000 kroner for en god fluesnelle. Sørg for å skyll den godt etter bruk slik at den varer lenge.

Flueline og fluer

En flueline er også en viktig del av utstyret når du skal fluefiske. Her varierer også prisene stort og du vil finne liner fra 300 til 1 000 kroner. Det er naturlig å velge en flueline i lik AFTM-klasse som stangen og snellen, og du regne med å betale mellom 400 og 500 kroner for en flueline. Hvis du er på jakt etter et godt tilbud kan du sammenligne prisene på nett. Da kan du ende opp med å få en relativt dyr flueline til en god pris.

Fluer eller agn, er kanskje det billigste du kjøper. Her er det mulig å kjøpe større samlinger, hvilket er en stor fordel. Du vil ha behov for ulike fluer, alt ettersom hvor du fisker og hvordan forholdene er. De aller fleste sett med fluer vil koste mellom 500 og 1 000 kroner, men dette avhenger av hvor stort settet er.

 

Sammenlign priser på fluefiskeutstyr

Hvis du er nybegynner, lønner det seg å snakke med profesjonelle før du går til innkjøp av nytt utstyr. Det er kjedelig å bruke mye penger på dyrt utstyr som ikke egentlig er egnet for ditt formål. Tenk gjennom hvor du kommer til å fiske mest og hva type fisk du skal jakte på.

Bruk sammenligningssider på nett for å finne de beste tilbudene. Fluefiske kan være så dyrt eller så billig som du selv gjør det til, men husk at kvalitet og brukervennlighet er et viktig aspekt. Ikke se deg blind på pris, det er viktig at utstyret gir deg det grunnlaget du trenger for en god fiskeopplevelse.