Havfiske er en utfordrende form for sportsfiske som blir stadig mer populært. Dette sportsfiske kan du drive med hele året, og du kan få mange forskjellige fiskeslag på kroken. Er du ute etter den virkelig store premiefisken er havfiske det rette for deg. Havfiske defineres av mange som sjøfiske fra båt. Jeg har valgt å definere havfiske som fiske på forholdsvis dypt vann eller fiske et stykke fra kysten. Jeg vil også komme inn på sjøfiske på dypt vann i fjordene våre, da dette har mye til felles med havfiske.

Les også disse artiklene:

  • Havfiske etter Lange, Brosme og Sei
  • Nyttig om Sportsfiske etter Torsk

Vær godt forberedt – spesielt om vinteren

Båt er en betingelse for havfiske. Vær alltid oppmerksom på værmeldingen. På havet kan det blåse opp utrolig raskt. En båt med overbygg og mulighet for litt ly er å foretrekke på høst og vinter. Er du båtvant og i tillegg lokalkjent er det ingen ting i veien for å drive havfiske fra en liten og åpen båt. På vinteren passer må du følge nøye med på værmeldingen og kle deg veldig godt før du legger ut på havfiske i åpen båt. En kraftig motor er en stor fordel. Den gir deg mulighet til å komme deg raskt til land dersom det uventet skulle blåse opp. (Følgende er en gammel artikkel, men har mange gode tips til vinterfiske: Vinterfiske (batmagasinet.no).

Stadig flere arrangerer havfisketurer som du kan kjøpe deg plass på. Du slipper da å tenke på båt og på å finne gode fiskeplasser. Du vil i tillegg plukke opp tips og råd fra de andre fiskerne. Dette gir deg en fin anledning til å få erfaring og kunnskaper om havfiske. Erfarne havfiskere setter også pris på dette tilbudet. Vi vil likevel hevde at det er noe eget med å drive havfiske fra egen båt. Da må du selv ta alle valgene, og du må selv finne fisken. Detter gir en ekstra god følelse når storfisken endelig hugger.

Store krav til utstyr ved havfiske

Havfiske stiller forholdsvis store krav til utstyret. Du trenger først og fremst en skikkelig havfiskestang. Stive fiskestenger er best for pilkefiske mens mykere havfiskestenger egner seg best for agnfiske. Det er også avgjørende hvor stor fisk du er ute etter og hvor dypt du skal drive havfiske. Dersom du er ivrig og ofte er ute på havet, bør du vurdere å anskaffe to havfiskestenger. En for lettere og en for tyngre havfiske. Du får en god havfiskestang til under tusenlappen, men investerer du noen hundrelapper ekstra får du prima kvalitet. Du behøver også en god havfiskesnelle, skikkelig fiskesnøre og riktig redskap i enden av fiskesnøret. Mer om fiskeutstyr for havfiske.

Den store ruggen ligger og venter på deg (på bunnen)

Formålet med havfiske er vanligvis ikke å få store mengder fisk. Målet og drømmen er å dra opp den store ruggen fra dypet. En torsk over 20 kilo eller en storsei over 10 kilo er ikke feil. Kveite kan bli over 200 kilo og er en drøm for mange havfiskere. En stor lange er også en fornøyelse å få på kroken. Denne kan bli opp mot 50 kilo.

Havfiske er vanligvis ensbetydende med bunnfiske. Agnfiske er således en viktig og spennende del av havfiske som vi skal komme nærmere inn på etter hvert. Dypvannsfiske i fjordene er så og si identisk med havfiske. Også her er det storfisken som lokker. I byfjorden ved Stavanger ble det for noen år siden tatt en kveite på over 200 kilo. Dette var vel å merke på line, med det viser likevel potensialet. Mange av fjordene våre byr på uendelige fiskemuligheter. Spesielt dersom du beveger deg ut på dypet. En fordel med fjordfiske er at du ofte er mer skjermet for de store dønningene du ofte opplever i havgapet.

Havfiske er en utrolig fasinerende form for sportsfiske. Det er stor variasjon i forhold, fangst og opplevelser. Det kreves som sagt en del nødvendig utstyr og kunnskaper, men arrangerte fellesturer gir alle muligheten til å prøve havfiske.

Få også med deg disse tipsene: