Generelle tips til isfiske

Generelle tips til isfiske

Isfiske er en spennende form for sportsfiske som kan gi virkelig fine fangster. Med den vinteren vi har nå for tiden, er forholdene for isfiske gode i store deler av landet, noe de ofte er.

Ha alltid et øye på sikkerhet når du ferdes på isen

Det er viktig å alltid være forsiktig når man ferdes på isen. Det anbefales å ha med ispigger og tau, samtidig som man bør unngå steder med strømninger i vannet. Man trenger ikke være redd når man driver med isfiske, men bør ha en naturlig respekt for naturen. Det lønner seg alltid.

Gode tilbud på fiskeutstyr hos Jakt og Friluft

sjekk her

Fiskeplasser

En sportsfiskers første oppgave er å finne de gode fiskeplassene, og dette gjelder også for isfiske. Hvis man er lokalkjent, kan man bruke disse kunnskapene for å finne fisken.

Hvis ikke, kan det ta tid å finne fisken. Det er lurt å forsøke i nærheten av gamle hull man finner på isen.

Hvis man ser spor av fiskeblod, er det et godt tegn. Er man heldig, kan man få tips fra noen med lokal kunnskap. Sportsfiskere er stort sett et svært trivelig folkeslag, og mange erfarne fiskere deler gjerne sin kunnskap om isfiske.

Isfiske etter røye

Mange isfiskere har fått sine første erfaringer gjennom å fiske røye. Det vanligste er å bruke en røyeblink (lokkeblink) og en eller flere kroker med agn.

Maggot er det beste agnet når man er ute etter røye. Røyeblinken blinker som om den skulle være en fisk og lokker på denne måten til seg røya.

Hvis man ikke får fisk med denne metoden, er det på tide å prøve noe nytt. Det kan være lurt å forsøke med et annet agn, en balansepilk eller mormyshka. Variasjon er ofte nøkkelen til gode fangster.

Her finner du tips om det å dra på fisketur

Ved isfiske etter røye bør man fiske aktivt. Man kan starte fisket ved bunnen og fiske seg oppover i vannet hvis det ikke er tegn til liv. Man bør fiske med rolige og jevne bevegelser. Hvis røya ikke biter, kan man forsøke med noen raske rykk i pilkestikka.

Det kan også være lurt å la røyeblinken dunke mot bunnen noen ganger for å provosere røya til å bite.

For å lokke til seg røya, kan man fore hullet sitt med cottage cheese eller kasein (osteavfall). Dette bør gjøres en god stund før fiskingen begynner, gjerne dagen før.

Røya er ikke fredet i gyteperioden, noe som gir gode muligheter for isfiske. Stedene der røya gyter, er kjent som røye-varp. Disse finner man ofte ved inn- og utosene i et vann, på sandbanker, eller i skråninger på dypere vann.

Hvis man er heldig, kan dette gi et eventyrlig isfiske. Det er verdt å merke seg at røya er kannibal. På våren vender den ofte tilbake til røye-varpene for å spise yngel, noe som også kan gi veldig godt fiske.

Isfiske etter ørret

Hvis man driver med isfiske etter ørret, kan man bruke mormyshka, pimpel med lokkelys, røyeblink eller en liten balansepilk. Om vinteren er ørreten ofte treg og vanligvis spiser den mindre i de kalde månedene.

Det kan derfor være lurt å provosere ørreten til å bite under isfiske. Mange foretrekker en liten lokkeblink med en enkel krok under. På kroken kan man bruke meitemark. Også ved isfiske etter ørret kan det lønne seg å fore hullet.

Isfiske etter abbor

Abbor er også en populær fisk blant isfiskere. Pimpel med lokkelys er et godt valg for isfiske etter abbor. Man kan fiske uten agn eller bruke maggot på kroken.

Fisket bør begynnes i bunnen, og man bør fiske seg oppover i vannet. Hvis abboren er i nærheten av hullet, vil den vanligvis bite raskt. Har man fisket et kvarter uten å kjenne napp, er det på tide å bevege seg videre til neste hull. Isfiske etter abbor er et aktivt fiske.

Fluefiske om vinteren

Fluefiske er kanskje mest kjent som en sommeraktivitet, men også vinteren kan by på spennende muligheter for den dedikerte sportsfiskeren.

Selv om mange av de insektene som fisken vanligvis jakter på, er fraværende i de kalde månedene, kan fluefiske i strømmende vann, hvor vannet holder seg åpent, fortsatt være produktivt.

Mindre nymfer som imiterer undervannslarver, eller små streamere som etterligner småfisk, kan være effektive. Sakte og metodisk fiske er nøkkelen, ettersom fisken er mindre aktiv om vinteren.

Vinterfluefiske kan by på store utfordringer, men det kan også belønne fiskeren med fangster av kvalitet, særlig hvis man er tålmodig og klar til å tilpasse seg de tøffere forholdene. Det er viktig å kle seg godt og ha utstyr som tåler kulde og snø.

Noen fluefiskere foretrekker å bruke syntetiske materialer til fluene om vinteren, da disse ofte fungerer bedre i kaldt vann. Hvis man finner en god plass med åpent vann, kan fluefiske om vinteren være en givende opplevelse.

Isfiske skal være en behagelig opplevelse. Man bør kle seg slik at man holder seg varm og tørr. Det er også lurt å ta med en stolsekk eller noe lignende for å kunne sitte behagelig. Isfiske er noe alle bør prøve. En fin vinterdag på isen kan gi uforglemmelige fiskeopplevelser.

Til isfiske etter gjedde og ved isfiske på fjorden trenger man kraftigere utstyr.