Flue og dupp er en morsom måte å fiske på. Dette tillater deg å kaste langt over store områder, slik at du får tak i fiskene som lengst ute. Dette er en teknikk som kan gi deg mye fisk og derfor har den økt i popularitet de siste årene.

Flue og dupp er dog en noe krevende teknikk, og for at det skal fungere optimalt må du ta deg tid til å knuten og duppen.

Ønsker du å kjøpe det du trenger til å fiske med flue og dupp?

Jakt og Friluft har et stort utvalg av utstyr til sportsfiskere.

Fordeler med flue og dupp

Flue og dupp kan være en svært effektiv måte å fiske på, og kan gi deg mer fangst enn hvis du kun driver med fluefiske. Som sagt får du en langt bedre kastelengde, noe som kommer godt med dersom vaken skjer langt ute. Noen ganger står fisken også lengre ute i vannet, og da er flue og dupp et godt alternativ.

Fisker du på vriene fiskeplasser? Med flue og dupp trenger du aldri å bekymre deg for å få baksleng og du vil kunne komme til stort sett over alt. Dersom du har problemer med å fange ørret, kan det lønne seg å prøve dupp og flue. Dette har gitt gode resultater på dager hvor ørreten er småspist.

Slik fisker du med flue og dupp

Flue og dupp er en unik fiskemetode som kombineres av en tung dupp og en lett flue. Duppen er tung slik at agnet skal komme lengst mulig ut, og den lette fluen sørger for at agnet holder seg i overflaten. Slik blir det lettere for blant annet ørret å finne fluen. Det er mulig å benytte seg av synkende dupper, men i hovedsak blir flue og dupp brukt til overflatefiske.

Mange bruker en såkalt fiskeopphenger når de skal fiske med dupp. Dette er som regel en flue på rundt 10 cm, med et langt oppheng. Skal du fiske med flere fluer bør det være en relativt god avstand mellom fluene, gjerne et sted mellom 20 og 30 cm. Du bør også holde deg til rundt fire fluer, da det kan være vanskelig å fiske med flere enn dette.

Når du fisker med oppheng, vil fluen først stripe vannet og duppen følge med litt lengre bakover. For å unngå at fluen snurrer seg i kastet, er det lurt å gå bort fra et alt for langt oppheng. Duppen fungerer som en kastevekt og vil være med på styre fluen. Den delen av fluen med «antenne», skal peke opp mot luften og duppen skal fungere som en slags hale. På den måten vil duppen ploge gjennom vannet og minimere sjansen for forstyrrelser på overflaten.

For å mestre teknikken med flueopphenger, kreves det en del trening. Her må du beregne en god avstand mellom duppen og fluen, og du kan ikke sveive inn en opphenger flue. Derfor er det viktig at du klarer å kaste langt med en mykt, sveipende og kontrollert bevegelse.

Hvilken stang bruker jeg til flue og dupp?

For å mestre flue og dupp-teknikken, bør du ha en relativt lang stang. Dette er viktig slik at du klarer å kaste langt, samtidig som du opprettholder avstanden mellom fluen og duppen. Lengden er også viktig slik at ikke duppen ender opp med skremme bort fisken. Du kan velge mellom en flytende og synkende dupp.

Se etter en dupp som å tres på linen, da skaper du et tyngdepunkt som stabiliserer duppen. Når du fisker med flue og dupp må du være tålmodig og la fluen ligge i ro på vannoverflaten. Den kan også synke sakte ned i vannet, men det er viktig at du ikke drar i snøre.

Hvis du har en flytende dupp, bør denne fiskes med raske innsveivinger. Her lønner det seg å velge områder som er grunne, eller et sted hvor du ser insekter og annet liv på overflaten av vannet. Da kan du være ganske sikker på at fisken ikke er langt unna. Du kan lese mer på vår underside om fluestenger hvor 

Hvordan fiske med flue og dupp i elv?

En flytende dupp er som regel det mest effektive alternativet hvis du fisker i elver. En synkende dupp vil naturligvis bruke lang tid på å synge, og her vil strømmen påvirke prosessen. Ofte kan synkende dupper bli fraktet langt av sted før den har nådd bunnen.

Den mest effektive teknikken er å kaste flue og dupp langt over eleven, for deretter å dra sakte inn igjen. Duppen vil da bli dratt nedover, noe som fungerer godt og gir deg mer kontroll. Været vil også spille inn her – vind og strøm tillater en kortere avstand mellom flue og dupp.

Flue og dupp er en effektiv og populær måte å fiske på. Det er viktig at du velger rett utstyr og passer på at avstanden er optimal med tanke på vær og forhold. Hvis du ønsker en sikker fiskelykke, er flue og dupp et godt alternativ.