For å grille fisk på bål på en vellykket måte, kreves det litt kunnskap og forberedelse. Dette dokumentet vil guide deg gjennom prosessen, fra forberedelser til ferdig måltid, og gi deg tips for å sikre at fisken blir perfekt grillet. Dokumentet er delt inn i seks deler: Utstyrsliste, Forberedelse av fisk, Forberedelse av bål, Grillmetoder, Serveringstips, og Sikkerhetstips.

Utstyrsliste

Før du begynner, sørg for at du har alt nødvendig utstyr. Dette inkluderer:

 • Fersk fisk: Velg en type som egner seg godt til grilling, som laks, ørret, eller makrell.
 • Rengjøringsutstyr: En skarp kniv, fjærfjerner, og skjærebrett.
 • Grillutstyr: Grillrist eller grillspyd, avhengig av hvilken metode du foretrekker.
 • Brensel: Tørre vedkubber og mindre kvister for å starte bålet.
 • Tennhjelpemidler: Tændbriketter, fyrstikker eller en lighter.
 • Krydder og marinader: Olje, salt, pepper, urter, og eventuelle andre favorittkrydder.
 • Annet: Aluminiumsfolie, tang for å håndtere varme gjenstander, og et termometer for å sjekke fiskens indre temperatur.

Forberedelse av fisk

Rengjøring og marinering av fisken er viktige skritt for å sikre den beste smaken og teksturen:

 1. Rengjøring: Skyll fisken under kaldt vann. Fjern skjell med en kniv eller fjærfjerner, og tøm innvollene ved å gjøre et snitt fra underbuken til halsen. Fjern hodet, finnene, og halen om ønskelig.
 2. Marinering: Tørk fisken med papirhåndklær. Gni deretter inn fisken med olje og dine valgte krydder. For en dypere smak, la fisken marinere i kjøleskapet i noen timer eller over natten.
 3. Skjæring: For større fisk, vurder å skjære den i steaks eller fileter for jevnere grilling.

Forberedelse av bål

Et godt grunnlag er essensielt for et stabilt bål:

 1. Velg en trygg plassering: Finn en flat, åpen plass langt fra brennbare materialer. Bruk en eksisterende bålplass om mulig.
 2. Bygg bålet: Start med en liten haug av tørr kvist og tenn den. Legg gradvis til større vedkubber når flammene tar seg opp.
 3. Vent på glørne: For best grilling, vent til bålet har dannet en solid base av varme glør. Dette gir en jevn og kontrollerbar varmekilde.

Grillmetoder

Det finnes to hovedmetoder for å grille fisk på bål (som også egner seg til annen type grillmat): direkte på grillristen eller pakket inn i aluminiumsfolie.

Grillrist-metoden:

 1. Forbered grillristen: Plasser grillristen over bålet. La den bli varm før du legger på fisken for å hindre at den fester seg.
 2. Grilling: Legg fisken på grillen. Grill tiden avhenger av fiskenes tykkelse, men en generell regel er 10 minutter per tomme tykkelse. Snu fisken forsiktig halvveis gjennom grillingen.

Aluminiumsfolie-metoden:

 1. Forbered pakken: Plasser fisken på et stort stykke aluminiumsfolie. Tilsett ekstra krydder eller en skive sitron for smak. Brett folien rundt fisken, og sørg for at den er godt forseglet.
 2. Grilling: Plasser pakken direkte på glørne. Grillingstiden er omtrent den samme som for grillrist-metoden, men du slipper å snu fisken. Pakken holder på fuktigheten, noe som resulterer i en saftig fisk.

Serveringstips

Når fisken er ferdig grillet, la den hvile i noen minutter før servering. Dette hjelper med å fordele saftene jevnt. Server fisken med enkle sider som grillet grønnsaker, en frisk salat, eller bare med en skive sitron for ekstra zing. Grillet fisk er best nytet fersk, så prøv å beregn mengden slik at det ikke blir for mye rester.

Sikkerhetstips

Sikkerhet er viktig når du griller på bål. Hold alltid et øye med bålet, og sørg for at det er helt slukket før du forlater området. Ha et brannslukningsapparat eller en bøtte med vann i nærheten for nødstilfeller. Pass også på å håndtere rå fisk forsiktig for å unngå krysskontaminering.

Ved å følge disse trinnene og tipsene, kan du nyte deilig, bålgrillet fisk som en ekte friluftskokk. God grilling!