Sportsfiske etter ørret er veldig populært. Ørretfiske er forholdsvis lett tilgjengelig og selv en liten ørret kan gi skikkelig motstand. En sprek fjellørret er en opplevelse å få på fiskeutstyret, samtidig som den er en fantastisk matfisk.

Ørret finner du stort sett over hele landet. I små fjellvann, i lavlandet, i de store innsjøene samt på høyfjellet drives det sportsfiske etter ørret. Størrelsen varier mye, men det er nesten alltid en stor opplevelse når ørreten biter. Det gjelder bare å bruke riktig fiskeutstyr. Ikke bruk for stor og kraftig fiskestang under ørretfiske. Det vil ta vekk mye av opplevelsen og kan gjøre det vanskelig å presenter lette sluker og spinnere for ørreten.

Å fiske ørret på 2-300 gram med en kraftig laksestang gir ingen god følelse. Dette kan vel knapt kalles sportsfiske. For meg betyr sportsfiske et innslag av konkurranse. Hvem vinner kampen? Jeg eller fisken. Det er en berusende følelse å lande en stor fisk med lett utstyr. For meg betyr sportsfiske at fisken skal ha en mulighet til å vinne kampen, og at det skal kreves litt innsats for å få fisk. Går du langt til fjells og prøver nye områder føles det ekstra godt når ørreten biter. Kjemper du deg gjennom ulendt terreng langs et lite fjellvann og endelig kjenner at det napper i stangtuppen er livet perfekt. Dette er sportsfiske!

Det finnes mye godt fiskeutstyr for deg som liker ørretfiske. Det viktigste er en god og lett fiskestang, en fiskesnelle som fungerer greit, samt fiskesnøre som ikke er for kraftig. Spesielt dersom det er sol og lite vind er det viktig med liten diameter på fiskesnøret.

Par som fisker etter ørret

Hvilket fiskeutstyr skal du bruke for å få ørreten til å bite? Det finnes mange forskjellige metoder og mye bra fiskeutstyr å velge mellom. Markfiske, slukfiske, spinnerfiske, fluefiske og bruk av oterfjøl er alle gode alternativer for ørretfiske. Vær oppmerksom på at bruk av oterfjøl er regulert flere steder. Personlig synes jeg ofte at spinner egner seg best for ørretfiske, men dette vil variere fra sted til sted. Værforhold spiller også inn. En detaljert gjennomgang av hvilket fiskeutstyr som egner seg for ørretfiske kan du lese om i artikkelen Fiskeutstyr til ørretfiske. Der vil du finne informasjon om fiskeutstyr og produsentene, samt gode tips for valg av fiskeutstyr til alle former for sportsfiske.

Årstider og værforhold påvirker ørretfiske. I begynnelsen av april kan det være veldig bra ørretfiske på deler av Vestlandet, mens isen fremdeles dekker vann og innsjøer i resten av landet. De store forskjellene i vær og klima gjør det vanskelig å komme med generelle råd. Så lenge det er isfritt vil det alltid være muligheter for at ørreten biter. Sommer og isfrie vann er nok likevel best for sportsfiske etter ørret, Dette gjelder spesielt i mindre fiskevann på fjellet.

Værforholdene er viktige for en sportsfisker. Å drive ørretfiske uten vind i stekende sol er en stor utfordring. Regn eller en fin bris gjør blant annet sluk og spinnerfiske betraktelig lettere. Ved sol og lite vind, er det fiske med dupp og mark eller fluefiske som ofte vil være de beste alternativene for ørretfiske. Under vanskelige forhold kan det være smart å begrense ørretfiske til timene rundt soloppgang og solnedgang. Dersom du opplever et plutselig værskifte, vil vi absolutt anbefale at du kommer deg til et fiskevann. Det er rapportert om usedvanlig godt sportsfiske i slike situasjoner. Dette gjelder spesielt for ørretfiske.